header

Собствено Търсене

Понеделник, 22 Януари 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Светът

Топ 10 на най-лошите и най-добрите държави за живеене на чужденци

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Топ 10 на най-лошите и най-добрите държави за живеене на чужденци

Репутацията на САЩ и Великобритания като добри места за живот и работа се влошава сред някои от най-мобилните и космополитни хора в света, съобщава Bloomberg. След президентските избори в САЩ миналата година и гласуването за брекзит във Великобритания, двете страни са смятани за по-малко дружелюбни към чужденците, показва изследване сред близо 13 000 чужденци от 166 националности.
Те са посочили също, че качеството на живот в двете страни намалява и по други показатели, по-специално достъпност на грижите за децата и здравните грижи в САЩ и на жилищата във Великобритания. Допитването на Expat Insider се провежда всяка година от InterNations – мрежа от 2.8 милиона чужденци, базирана в Мюнхен.
В света има около 50 милиона души, живеещи извън родината си, сочат данни на компанията Finaccord. Те често имат избор къде искат да живеят и тяхното мнение е важно за страни, които желаят да привличат талантливи и заможни хора. През 2017 г. класацията се оглавява от Бахрейн, благодарение на високите оценки, които получава от чужденците като място за работа, създаване на семейство и приветливо отношение към хората с различна националност. Страната значително изпреварва съседите си в Персийския залив, като Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, които заемат позиции в последната десетка на изследваните 65 страни. Гърция е най-лошата страна за живот за чужденците в света заради икономическите си проблеми. Австралия влезе в топ десет миналата година, но сега се срива до 34-о място с по-ниски оценки на чужденците в категориите работни места, перспективи за кариера, работни часове и баланс работа-личен живот. Едно от предпочитаните места от чужденците за работа е Китай, където две трети от анкетираните са доволни от кариерата си. Но страната се намира едва на 55-о място от 65 изследвани страни заради ниското качество на живот. Чужденците, особено тези с деца, са притеснени от сериозното замърсяване и качеството и цената на здравните грижи и образованието. Друга азиатска страна - Тайван, която миналата година оглави класацията, сега се намира едва на четвърто място, докато Сингапур е поставена на девета позиция. Хонконг, който от дълги години е конкурент на Сингапур, заема едва 39-о място - скок с пет места спрямо миналата година. Великобритания е поставена на 54-о място - срив с 21 места спрямо миналогодишното допитване, след гласуването през юни 2016 г. за напускане на ЕС. Преди референдума 77% от чужденците във Великобритания са имали положително мнение за политическата стабилност в страната. Тази година само 47% мислят така. Допитването е проведено през февруари и март, преди изборите на Острова. Едва половината от чужденците смятат, че Великобритания има добро отношение към чуждите граждани. Чужденците във Великобритания са притеснени и за икономиката на страната. Слабият паунд и високата инфлация поставят Великобритания едва на 59-о място в категорията лични финанси. Почти две трети от чужденците имат отрицателно мнение за разходите за живот, а 69% са недоволни от високите цени на жилищата. Времето също е проблем - 75% от чужденците казват, че не го харесват.
САЩ също са позагубили от блясъка си след година на политическа нестабилност, казва Малте Зеек, създател и генерален директор на InterNations. Само 36% от чужденците имат положително мнение за политическата стабилност в Америка спрямо 68% в миналогодишното изследване. САЩ са поставени на 43-о място в общата класация - спад със 17 места спрямо миналата година. Но репутацията на страната се влошаваше, още преди обявяването на изборните резултати. През 2014 г. САЩ заемаха пето място в класацията. Положителното е, че 69 на сто от чужденците имат добро мнение за американската икономика. 72% от чуждите граждани в САЩ казват, че не могат да си позволят здравна помощ и страната е поставена на 50-о място в категорията здравеопазване и благосъстояние. Транспортната й инфраструктура е оценена като „много добра“ от едва 15% от чужденците. САЩ са на последно място по достъпност на грижите за децата и на 39-о място от 45 страни, оценени в категорията достъпност на образованието. Американците все още имат репутация на гостоприемни хора, но това възприятие се променя. Преди три години 84 на сто от чуженците са оценили САЩ положително в категорията дружелюбно отношение към чуждите граждани, а едва 15% са имали негативно мнение. До 2017 г. негативните оценки са се утроили, а положителните са намалели с 16 пункта.
Топ 10 на най-добрите страни в света за чужденците: 1. Бахрейн 2. Коста Рика 3. Мексико 4.Тайван 5. Португалия 6.Нова Зеландия 7. Малта 8. Колумбия 9. Сингапур 10. Испания.
Топ десет на най-лошите страни в света за чужденците: 1. Гърция 2. Кувейт 3. Нигерия 4. Бразилия 5. Саудитска Арабия 6. Италия 7. Украйна 8. Катар 9. Индия 10. Турция./блиц

Видяна: 13786 пъти


Публикувана на
13 Септември 2017 година

Още статии


Топ новини
Във Финландия...

560 евро на месец - просто така, без да работиш. В този експеримент, който тече от година във Финландия, участват 2 000 души. Как им се отразява безусловният основен доход, разказват двама от...

Френски кмет...

Ако сте извънземен, който търси място за почивка на Земята, ще се наложи да зачеркнете градчето Шатоньоф дю Пап от списъка с курортите, защото в града е заложена официална забрана за посещения на...

Спряха кранчето...

Един от символите на Ню Йорк - Статуята на Свободата, беше затворена за посетители в събота заради временното прекратяване на финансирането на федералното правителство.

На кея в...

И Майкъл Дъглас...

Майкъл Дъглас беше обвинен, че е свалил ципа на панталоните си и е мастурбирал пред известна журналистка. Сюзън Броди за първи път разказа публично за инцидента, който според нея е станал през...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info