header

Собствено Търсене

Събота, 20 Октомври 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

„Балонът се спука!”

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 51545 пъти


PlovdivMedia - „Балонът се спука!”

Спешно да бъде приет от парламента Закон за розите, който да гарантира качеството на признатото в цял свят българско розово масло. Нормативната уредба няма да повлияе върху изкупната цена, но ще предотврати действия на хитри собственици на дестилерии, които с цел по-висока печалба, внасят евтино и некачествено масло от Турция, Тунис и Иран, смесват го с българско и му лепят родни етикети, продавайки го като българско на Запад.

„Ясно трябва да разграничим белите дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон. Дестилериите ползват думата „българско”, каза в рамките на спешна среща с розопропроизводители и кметове на населени места от Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Присъстваха и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, както и кметовете на населените места, чиито жители се вдигнаха на бунтове от петък.
Сформирам едно звено, което да проверява, както млечните продукти, така и розовото масло. Ние ще влезем в тези дестилерии. Казвайки „българско”, е важно какъв цвят са изкупили, каква суровина е заприходена и по какъв начин това се ползва като аргумент маслото да бъде „българско”, уточни Порожанов.
Розопроизводителите от региона втори ден блокираха пътища и изсипваха чували с набрания розов цвят от маслодайната роза „Дамасцена” в знак на протест срещу ниските изкупни цени на гюла. Ако допреди две години цената на килограм розов цвят е била изкупувана за около 5-7 лева, а миналата е била около 4-5 лева, то тази година има срив. Прекупвачи са дефинирали цени от 1,80 лева до 2,50 лева за килограм розов цвят, като в петък сутринта изненадващо са спрели да изкупуват набраните количества. В същото време, заради високите цени от миналите години, мнозина жители на карловските села са увеличили площите си с „Дамасцена”, като не всички от тях са регистрирани земеделски производители.
„Държавата няма как да дойде и да изкупи розов цвят. И без протест на пътищата, щях да дойда. Със закона за розата ще предприемем действия срещу дестилериите, които компрометират българското розово масло. Много е важно законът да регламентира отношенията от разсада до изкупуващите дестилерии. Законът би създал рамка, но няма как да се намеси в изкупните цени. Но балонът се спука”, каза Порожанов пред кметовете и розопроизводителите.
По думите му в последните две години има нарастване на производството на гюл с по 10 %. В момента се преработват над 400 000 декара розови насаждения у нас. Тази година произведеният розов цвят е за над 3 000 тона розово масло, а реално България произвежда двойно повече. Причината е именно внасяното некачествено масло с добавки от Турция и Иран.
Министърът обеща на хората в най-кратки срокове държавата да подпомогне розопроизводителите с програмата „де минимис”, която финансова помощ обаче ще засегне само регистрираните производители.
Новият закон за розата трябва да регулира и посадъчният материал, който да бъде само от маслодайната роза „Дамасцена”, каквито насаждения в карловско е имало и преди десетки години. Законът трябва да уточни, че само българско розово масло, произведено от роден гюл, ще носи етикет „Произведено в България”.
„Розопроизводителите искаме крути мерки срещу тези мошеници, които влагат чужда продукция и я преписват за българска”, бе категоричен и производителят от село Васил Левски Рустем Мурад.
За писането на Закон за розата настоя и кметът на село Розино Ангел Шаламанов.
„Проблемът е, че от 3-4 години цената на розата се качи много. Има свръхпроизводство и проблемът е, че държавата не картотекира навреме земите с розови насаждения. Най-добрата роза е в Карлово, а сега взеха да отглеждат и в Добрич, и в полето край Пловдив. Ние сме си виновни, защото замърсихме сорта”, каза кметът на село Певците Богдан Богданов.
Христо Недялков от село Климент пък попита представителят на фирма „Българска роза” дали има залежала стока от минали години и получи утвърдителен отговор.
Българско розово масло се изнася най-много за козметични гиганти във Франция, Китай, които, заради влаганите некачествени съставки, са понижили тази година цените.монитор

Публикувана на
19 Май 2018 годинаОще статии


Най-четени
Най-видната...

Шеф Борис Петров е поискал сумата от 185 000 лева, за Vip Brother All Stars, който стартира веднага след финала на настоящия формат, научи HotArena.
От екипа на шоуто отрязали...

Служителка в...

Служителка на банка в Пловдив предпази баба от ало измамници. Възрастната жена пристигнала пред гишето и поискала да изтегли голяма сума пари.
Направило й впечатление, че...

Едва 28 човека...

Пълен провал се оказа концертът, организиран от сдружението „Всички заедно за една кауза”, който се състоя на Летния театър снощи. Едва 28 човека гледаха шоутo, пише Марица.

Най-магичните...

Магичните Родопи са прекрасна възможност за почивка по всяко едно време на годината. Неслучайно я наричат „планината с душа“. Невероятни гледки, спиращата дъха природа, изключително енергийно...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info