header

Собствено Търсене

Сряда, 22 Август 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

„Балонът се спука!”

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - „Балонът се спука!”

Спешно да бъде приет от парламента Закон за розите, който да гарантира качеството на признатото в цял свят българско розово масло. Нормативната уредба няма да повлияе върху изкупната цена, но ще предотврати действия на хитри собственици на дестилерии, които с цел по-висока печалба, внасят евтино и некачествено масло от Турция, Тунис и Иран, смесват го с българско и му лепят родни етикети, продавайки го като българско на Запад.

„Ясно трябва да разграничим белите дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон. Дестилериите ползват думата „българско”, каза в рамките на спешна среща с розопропроизводители и кметове на населени места от Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Присъстваха и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, както и кметовете на населените места, чиито жители се вдигнаха на бунтове от петък.
Сформирам едно звено, което да проверява, както млечните продукти, така и розовото масло. Ние ще влезем в тези дестилерии. Казвайки „българско”, е важно какъв цвят са изкупили, каква суровина е заприходена и по какъв начин това се ползва като аргумент маслото да бъде „българско”, уточни Порожанов.
Розопроизводителите от региона втори ден блокираха пътища и изсипваха чували с набрания розов цвят от маслодайната роза „Дамасцена” в знак на протест срещу ниските изкупни цени на гюла. Ако допреди две години цената на килограм розов цвят е била изкупувана за около 5-7 лева, а миналата е била около 4-5 лева, то тази година има срив. Прекупвачи са дефинирали цени от 1,80 лева до 2,50 лева за килограм розов цвят, като в петък сутринта изненадващо са спрели да изкупуват набраните количества. В същото време, заради високите цени от миналите години, мнозина жители на карловските села са увеличили площите си с „Дамасцена”, като не всички от тях са регистрирани земеделски производители.
„Държавата няма как да дойде и да изкупи розов цвят. И без протест на пътищата, щях да дойда. Със закона за розата ще предприемем действия срещу дестилериите, които компрометират българското розово масло. Много е важно законът да регламентира отношенията от разсада до изкупуващите дестилерии. Законът би създал рамка, но няма как да се намеси в изкупните цени. Но балонът се спука”, каза Порожанов пред кметовете и розопроизводителите.
По думите му в последните две години има нарастване на производството на гюл с по 10 %. В момента се преработват над 400 000 декара розови насаждения у нас. Тази година произведеният розов цвят е за над 3 000 тона розово масло, а реално България произвежда двойно повече. Причината е именно внасяното некачествено масло с добавки от Турция и Иран.
Министърът обеща на хората в най-кратки срокове държавата да подпомогне розопроизводителите с програмата „де минимис”, която финансова помощ обаче ще засегне само регистрираните производители.
Новият закон за розата трябва да регулира и посадъчният материал, който да бъде само от маслодайната роза „Дамасцена”, каквито насаждения в карловско е имало и преди десетки години. Законът трябва да уточни, че само българско розово масло, произведено от роден гюл, ще носи етикет „Произведено в България”.
„Розопроизводителите искаме крути мерки срещу тези мошеници, които влагат чужда продукция и я преписват за българска”, бе категоричен и производителят от село Васил Левски Рустем Мурад.
За писането на Закон за розата настоя и кметът на село Розино Ангел Шаламанов.
„Проблемът е, че от 3-4 години цената на розата се качи много. Има свръхпроизводство и проблемът е, че държавата не картотекира навреме земите с розови насаждения. Най-добрата роза е в Карлово, а сега взеха да отглеждат и в Добрич, и в полето край Пловдив. Ние сме си виновни, защото замърсихме сорта”, каза кметът на село Певците Богдан Богданов.
Христо Недялков от село Климент пък попита представителят на фирма „Българска роза” дали има залежала стока от минали години и получи утвърдителен отговор.
Българско розово масло се изнася най-много за козметични гиганти във Франция, Китай, които, заради влаганите некачествени съставки, са понижили тази година цените.монитор

Видяна: 47458 пъти


Публикувана на
19 Май 2018 година

Още статии


Топ новини
Петър Никленов...

[b]Община Пловдив вече ще стопанисва стадион "Векта" в район "Южен", който до този момент държеше Петър Никленов с едноименния футболен клуб. След продължителните съдебни спорове зам.-кметът по...

„Чао, кучки!“,...

[b]Доктори мачкат гърдите на 15-годишната дъщеря на Орхан Мурад – Сузанита, отбелязма HotArena.
Те си намират повод да я опипват, уж да го прегледат, а тя им се отблагодарява, като им пее по...

Летвата се...

Мис Силикон Джулиана Гани ще преподава мода от тази есен във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. Пловдивчанката ще води специален курс, в който ще дава съвети на...

Онлайн билети...

[b]Виртуалната каса на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ днес отвори врати в 10.00 часа. За първа година форумът ще предлага билети за представленията в програмата през онлайн платформа...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info