header

Собствено Търсене

Сряда, 22 Август 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Бисери от матурите

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Бисери от матурите

Матурите никога не минават без любимите ни бисери на зрелостниците. Страх ни е да разберем какви ще бъдат те тази година, но решихме да ви припомним някои от най-запомнящите се от изминалите години: Бисери върху произведението на Пейо Яворов - Заточеници Яворов е един от поетите, които си изливат душата върху белите листове.

Пеьо Яворов е един титаничен поет, оставил следа навсякъде. Яворов в това стихотворение описва българския народ като заточен на един кораб. Яворов се сбогува със сушата, защото е заклещен на един кора. Яворов е написал стихотворенията "Арменци", "Евреи" и "Баджанаци". Яворов е един от най-изтЪканите творци на българската литература. Яворов е имал и съпруга, и любовница, но умира твърде млад. Стихотворението "Заточеници" е интерпетативно съчинение. В третия стих се казва как ги е продал КМЕТЪТ. Ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект. Героят вижда как Вардар, Дунав и Марица ще греят в гроба му. Лирическият говорител и неговата дружина обичат всеки стрък и всеки клон от родината. Лирическият герой ОПЯВА своя роден край, понеже заминава за чужбина. Всичко, що се синее и зеленее - това е България! България някога е била силна държава, а сега е като една плюнка на картата на света. Дори и гроба, Родината пак ще липсва на заточените. Човек, изгубил родината си, се превръща в предадено животно. Без родина човек живее само по повърхността на света.
Априлското въстание е поставило България на картата на Обединена Европа. Бойчо Огнянов е мъжкар, който дава живота си заради своята любов - Радка Госпожева. "Парите са при Бате Бойко".
"Книгите" Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква. В модерните времена, в които живеем, аз не познавам хора, които четат книги, но бих се зарадвал да се срещна с такъв, който чете. Чудя се кой си купува днес книги в тази криза. Хората си дават основно парите за хероин - както млади, така и стари. Книгата е нещо много хубаво, носи знания за света, за нещата, които ни заобикалят, но стихотворението ни показва, че от много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия. Затова аз избирам да живея. Вместо да лежа с книга и да чета и така да минават дните и нощите ми, предпочитам да се събудя в леглото с любимата, да извършим някакви действия от реалния живот и да съм спокоен, че животът ми не е минал напразно. Книгите са прозорец към света, но не са врата.
Левски е живял 9 години с чуждо сърце и самоличност и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди. Словото е пистолетът, на който Левски натиска спусъка и пуска куршум, за да може хората да оцелеят. Затова е канализацията му за светец. Словото е на върха на хранителната верига. Аз съм самият пример за силата на словото. Кръвта ми кипва, кожата ми настръхва. Паисий пише историята, Левски я говори, а хората са се забравили и се бъхтят за власт. За родината Левски умира дори разпънат на кръста. Апостолът привиква към работа в екип.
" "Вапцаров отрича изкуството. Той мисли, че то не влияе положително на хората."
"В своите творби Вапцаров използва лирика и така прави от непоетичните неща поезия."
Когато Рада видяла Шибил да лежи на пътя хукнала към него с разтворени крака. Шибил тичал по покриви и овошки като ясно слънце. Но Шибил непаднал след първото обстрелване. Шибил държал в ръката си само един карамфил, но не какъвто и да е, а от Рада. След като умират заедно те пак продължават двамата.
Шибил е разбойник като човек. Шибил излязъл само по карамфил. От тяхната любов слънцето огряваше каманите на кълдърма. Actualno.com

Видяна: 45811 пъти


Публикувана на
22 Май 2018 година

Още статии


Топ новини
Петър Никленов...

[b]Община Пловдив вече ще стопанисва стадион "Векта" в район "Южен", който до този момент държеше Петър Никленов с едноименния футболен клуб. След продължителните съдебни спорове зам.-кметът по...

„Чао, кучки!“,...

[b]Доктори мачкат гърдите на 15-годишната дъщеря на Орхан Мурад – Сузанита, отбелязма HotArena.
Те си намират повод да я опипват, уж да го прегледат, а тя им се отблагодарява, като им пее по...

Летвата се...

Мис Силикон Джулиана Гани ще преподава мода от тази есен във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. Пловдивчанката ще води специален курс, в който ще дава съвети на...

Онлайн билети...

[b]Виртуалната каса на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ днес отвори врати в 10.00 часа. За първа година форумът ще предлага билети за представленията в програмата през онлайн платформа...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info