header

Собствено Търсене

Събота, 20 Октомври 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Бисери от матурите

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 51667 пъти


PlovdivMedia - Бисери от матурите

Матурите никога не минават без любимите ни бисери на зрелостниците. Страх ни е да разберем какви ще бъдат те тази година, но решихме да ви припомним някои от най-запомнящите се от изминалите години: Бисери върху произведението на Пейо Яворов - Заточеници Яворов е един от поетите, които си изливат душата върху белите листове.

Пеьо Яворов е един титаничен поет, оставил следа навсякъде. Яворов в това стихотворение описва българския народ като заточен на един кораб. Яворов се сбогува със сушата, защото е заклещен на един кора. Яворов е написал стихотворенията "Арменци", "Евреи" и "Баджанаци". Яворов е един от най-изтЪканите творци на българската литература. Яворов е имал и съпруга, и любовница, но умира твърде млад. Стихотворението "Заточеници" е интерпетативно съчинение. В третия стих се казва как ги е продал КМЕТЪТ. Ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект. Героят вижда как Вардар, Дунав и Марица ще греят в гроба му. Лирическият говорител и неговата дружина обичат всеки стрък и всеки клон от родината. Лирическият герой ОПЯВА своя роден край, понеже заминава за чужбина. Всичко, що се синее и зеленее - това е България! България някога е била силна държава, а сега е като една плюнка на картата на света. Дори и гроба, Родината пак ще липсва на заточените. Човек, изгубил родината си, се превръща в предадено животно. Без родина човек живее само по повърхността на света.
Априлското въстание е поставило България на картата на Обединена Европа. Бойчо Огнянов е мъжкар, който дава живота си заради своята любов - Радка Госпожева. "Парите са при Бате Бойко".
"Книгите" Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква. В модерните времена, в които живеем, аз не познавам хора, които четат книги, но бих се зарадвал да се срещна с такъв, който чете. Чудя се кой си купува днес книги в тази криза. Хората си дават основно парите за хероин - както млади, така и стари. Книгата е нещо много хубаво, носи знания за света, за нещата, които ни заобикалят, но стихотворението ни показва, че от много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия. Затова аз избирам да живея. Вместо да лежа с книга и да чета и така да минават дните и нощите ми, предпочитам да се събудя в леглото с любимата, да извършим някакви действия от реалния живот и да съм спокоен, че животът ми не е минал напразно. Книгите са прозорец към света, но не са врата.
Левски е живял 9 години с чуждо сърце и самоличност и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди. Словото е пистолетът, на който Левски натиска спусъка и пуска куршум, за да може хората да оцелеят. Затова е канализацията му за светец. Словото е на върха на хранителната верига. Аз съм самият пример за силата на словото. Кръвта ми кипва, кожата ми настръхва. Паисий пише историята, Левски я говори, а хората са се забравили и се бъхтят за власт. За родината Левски умира дори разпънат на кръста. Апостолът привиква към работа в екип.
" "Вапцаров отрича изкуството. Той мисли, че то не влияе положително на хората."
"В своите творби Вапцаров използва лирика и така прави от непоетичните неща поезия."
Когато Рада видяла Шибил да лежи на пътя хукнала към него с разтворени крака. Шибил тичал по покриви и овошки като ясно слънце. Но Шибил непаднал след първото обстрелване. Шибил държал в ръката си само един карамфил, но не какъвто и да е, а от Рада. След като умират заедно те пак продължават двамата.
Шибил е разбойник като човек. Шибил излязъл само по карамфил. От тяхната любов слънцето огряваше каманите на кълдърма. Actualno.com

Публикувана на
22 Май 2018 годинаОще статии


Най-четени
Най-видната...

Шеф Борис Петров е поискал сумата от 185 000 лева, за Vip Brother All Stars, който стартира веднага след финала на настоящия формат, научи HotArena.
От екипа на шоуто отрязали...

Служителка в...

Служителка на банка в Пловдив предпази баба от ало измамници. Възрастната жена пристигнала пред гишето и поискала да изтегли голяма сума пари.
Направило й впечатление, че...

Едва 28 човека...

Пълен провал се оказа концертът, организиран от сдружението „Всички заедно за една кауза”, който се състоя на Летния театър снощи. Едва 28 човека гледаха шоутo, пише Марица.

Най-магичните...

Магичните Родопи са прекрасна възможност за почивка по всяко едно време на годината. Неслучайно я наричат „планината с душа“. Невероятни гледки, спиращата дъха природа, изключително енергийно...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info