header

Собствено Търсене

Петък, 22 Февруари 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Брюксел дава милиони за бърз влак от Пловдив до морето

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 15616 пъти


PlovdivMedia - Брюксел дава милиони за бърз влак от Пловдив до морето

Европейската комисия разреши 293 млн евро от европейския бюджет да бъдат похарчени за модернизирането на жп линията между Пловдив и Бургас. Ремонтирането на трасето ще позволи композициите да се движта със 130-160 км в час, което ще съкрати с 40 минути времето за пътуване.
Освен подмяна на релсите, проектът предвижда върху 293-километровия участък да се сложат нови системи за сигнализация и телекомуникации, а жп прелезите да се заменят от 29 надлеза, пешеходен надлез и подлез. Между Черноград и Айтос ще се сади лесопояс, който да защити линията от свлачища.
След модернизацията линията ще стане високоскоростта и ще позволи жп транспорта в България в този участък да стане конкурентен на автобусния, се казва в решението на Еврокомисията. Развитието на жп транспорта е приоритет за Брюксел, защото е по-чист от автомобилния и ще помогне за борбата с климатичните промени.
Еврокомисарят за регионалното развитие Корина Крецу заяви по повод решението за финансиране, че проектът ще позволи на българските граждани да пътуват по-бързо, по-безопасно и да "усетят и ползите от по-доброто качество на въздуха, тъй като проектът насърчава екологосъобразната мобилност в страната."
Проектът е брънка от жп коридора Ориент - Източно Средиземноморие, който предвижда свързване на германските пристанища на Северно море с портовете на континентална Гърция. Той минава по течението на река Елба и след това през Чехия, Австрия, Унгария, Румъния до пристанищата Солун и Пиреос. Българската връзка е отклонението, което дава на коридора излаз на Черно море. Еврокомисията финансира и проучване, което трябва да установи дали има нужда от жп връзка между Будапеща и Атина през София и Видин.
Европейските пари са 293,4 млн. евро или 85% от общата стойност на проекта, останалите трябва да се осигурят от България.
В момента се ремонтират участъка от Скутаре до Оризово, който струва 63,5 млн лв без ДДС и отсечката между Стралджа и Церковски - 3,8 млн лв без ДДС. Предстои да се сключат договори за ремонта на останалата част от трасето.днесбг

Публикувана на
15 Ноември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Експерти...

Експерти по сигурността, логистиката и протокола от Ватикана за в България, за да подготвят посещението на Папа Франциск у нас от 5 до 7 май. Делегацията пристигна по обед в София, а после се отправи...

EVN канят да си...

EVN предоставя на всеки желаещ в Пловдив възможността да изплете собствен уникален шал, ползвайки своята енергия за 5 минути.
Нестандартното решение е възможно чрез специално...

Ремонтират...

Стартира ремонт на надлеза на булевард „Хаджи Димитър“ край основно училище „Елин Пелин“ в „Западен“, съобщи кметът на района Димитър Колев.
„Първоначално ще бъде рехабилитиран участък от 500...

Стари панелки,...

[b]„Бяхме едно блокче, все едно в музей за тодорживското време, да те е страх да кихнеш, че да не се разклати...Жена ми, като ходеше в комшийката на етажа под нас, аз я подсещах да си идва,...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info