header

Собствено Търсене

Сряда, 17 Юли 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Най-старото дърво в Европа вече расте в Раковски

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 50813 пъти


PlovdivMedia - Най-старото дърво в Европа вече расте в Раковски

Фиданка от вековния дъб, който е най-старото дърво в България и Европа получи община Раковски като дар от кмета на с. Гранит Антоний Димитров. Дръвчето вече е посадено в Централния градски парка.
Гранитският дъб е най-старото дърво в България. Намира се в село Гранит , община Братя Даскалови и е от вида летен дъб. Той е по-стар от българската държава и Византийската империя. Всъщност той е по-стар и от Византия, Източната Римска империя, която всъщност е обособена като такава през 395 г.
Чрез т.нар. метод „свредела на Преслер“ научно

PlovdivMedia - Най-старото дърво в Европа вече расте в Раковски

е доказано, че дъбът е точно на 1674 години. Посаден е през 345 година, повече от 3 века преди създаването на българската държава. През 70-те години на миналия век дървото започва да съхне и това почти паникьосва местните и експертите. Оказва се, че подпочвените води под корените му стават все по-малко и потъват все по-дълбоко в земята, което съсипва хилядолетника, Стига се дотам, че в усилията за спасяването му е въвлечена дори дъщерята на първия човек в държавата Людмила Живкова. Тя съдейства да се направи канал от близкия микроязовир до дъба. По-възрастните казват, че е помогнала да се отпуснат пари за канала, по който така и никога не потича вода. Дъщерята на Тодор Живков обещава съдействие и за изграждане на специална напоителна система за корените на вековното дърво, но през юли 1981 г. внезапно умира и проектът пропада.
В дървото след повече от 16 века има още много живот. Когато през 80–те години е започнало да съхне, вследствие нападението на гъсеници, учените го укрепяват и ограждат. В момента прочутият гранитски дъб се бори със стръв за живота си , половината от него съхне, но по другата тече живот и там където соковете са жизнени, се увива бръшлян. Специалистите казват, че дъбът се самовъзстановява.
Короната на дървото е 1017 м2. Смята се, че кореновата му система се разстила върху 150 квадратни метра, а обиколката на стъблото е 7,46 метра. Уникалното дърво в село Гранит е високо 23,4 метра.
Уникалното дърво, което за жалост в родината ни не е толкова известно, прилича на дъбовете, които рисува един от най- големите класици на 20 в. Златю Бояджиев, чието село Брезник е на 10-тина км. от село Гранит.
Вековният дъб е обявен за защитен от закона през 1967 г., но така и не попада в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Публикувана на
19 Март 2019 годинаОще статии


Най-четени
„Българе“ на...

[b]Традиционната награда на Карлово ще бъде връчена на церемония тази вечер на площад „20 юли“ в подбалканския град. Тя се раздава всяка година в навечерието на 18 юли – рождената дата на Васил...

Най-голямото...

[b]Българското национално знаме, с нови рекордни размери, ще бъде разпънато отново на Националния събор на народното творчество и животновъдството на Рожен. Той ще се състои от 19 до 21 юли тази...

Нов шеф на...

Георги Ташев е назначен на длъжност началник отдел “Криминална полиция” при областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е роден през 1977 година в град Пещера. Завършил е висше образование в Академия...

Храм ще е...

[b]С тържествено литийно шествие честната глава на света Марина бе посрещната пред катедралния храм Успение Богородично в Пловдив. Мощите бяха донесени от Гърция от митрополита на Халкида...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info