Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Къде датска тъща праща пловдивския си зет на меден месец

Видяна: 46604 пъти

„Тъща ми е от Дания. Дай боже дъщеря й да се е метнала на нея, има такава вероятност, но още е рано да кажа, тепърва ни предстои меденият месец, подарен ни от майка й. „Пращам ви в рая за една седмица!“, обяви тя на сватбата ни в Копенхаген. Раят бил във Велинград. Точно в „Роял Спа“
Велинград, твърди тя, обяснява пред репортер на Пловдивмедия пловдивчанинът от Кършияка Иван, който е инженер-химик и е заврян датски зет.

Динко ПЕТКОВ

„С жена ми имахме проблеми в брака...Абе, какво да ти кажа, чувствахме се като износени...Нейна приятелка й казала, че била като преродена, след като се върнала от лайф из лайф от Спа хотел Велинград. Връща се моята от работа и обяви: Разбрах защо Невена е така разцъфтяла, била е в един велинградски спа хотел. Искам и мен да ме заведеш там, чу ли!“, разказва шеф на дирекция в едно от министерствата ни, паркирайки беемвето си пред хотела.
„Чудя се защо западняците се гъчкат в техния прехвален Баден-Баден. Бил съм там, ама да ме извиняват. Техният въздух е като да дишаш през найлон, в сравнение с този велинградски въздух...ама добре, че не знаят, това, нямаше да можем да се вредим от тях! Идвам в Роял Спа Велинград по препоръка на приятелско семейство, те всяка година са тук.“, разказва търговецът Михаил Станчев от столицата.
Страхотен хотел, уникален СПА център, чист и поддържан. Храната с много високо качество и разнообразие. За сега това е най-добрият хотел , който сме посещавали във Велинград.“, коментира Нина, която е била в хотела семейно, заедно с малките си деца. Препоръчва само сервитьорите да бъдат по-усмихнати.
Така мисли и Даниела, която също е посетила хотела с цялото си семейство: „Всичко беше повече от чудесно! Много вкусна и разнообразна храна, страхотно обслужване и отношение от целия персонал!“
„ Хотел „Роял Спа“ ни хареса много , СПА центърът и ресторантът бяха на страхотно ниво. Очаровани сме от хотела . С удоволствие ще го посетим отново. Браво на целия екип.“, категорична е Снежана.
„Изключителен СПА център : Достатъчно сауни , зали за релакс, различни басейни! Храната е достатъчна и вкусна.“, дава оценката си и Дима, която е била със семейството си.
Репортерът ни свари проверка в спа хотела на
Комисията на потребителите, съвместно с Дарик радио. Целта й е да установи дали предоставените услуги отговарят на законовите изисквания за вида и категорията, за които хотела има издадено удостоверение за категоризация.
Председателят на комисията Димитър Маргаритов ще разкаже повече за планираните проверки в туристическите обекти през новия летен сезон и ще обясни защо един от акцентите в тях са именно местата за настаняване със спа центрове, разположени в планинските и балнео курортите. Преди това обаче заедно с проверяващия екип се отправяме към хотела за да видим какво ще покаже нашата съвместна инспекция там.
Намираме се на входа на четири звезден спа хотел . Предстои извършване на проверка по спазване на изискванията на Закона за туризма и Наредбата за изискванията към местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения. Проверката.
Тя започна още от входа, където е надписа „Роял Спа“.
„Ще проверим дали хотелиерът има право да въобще използва този надпис, тъй като абревиатурата спа имат право да го ползват единствено хотелиери, които предоставят туристическа услуга в сертифицирани туристически обекти, в случая ние ще търсим сертифициран спа център. Проверката се открива с изискването на удостоверение за категоризация и категорийната символика. Тя включва документ като удостоверение и табела. Започва с табелки на това кой предоставя услугата. Дали има информация за фирмата, управител с телефон за контакт, информацията трябва да бъде и на английски език.”, обяснява Величка Георгиева, главен инспектор от Комисията за защита на потребителите, като уточнява, че проверката е рутинна по спазване на изискванията на Закона за туризма.
Като начало преглеждат ценоразписа за основните услуги - настаняване и ползване на допълнителните услуги- басейни, римска баня, жетоните за игра, удостоверението за категоризацията, има ли информация и на английски.
Изискват и разпечатка от регистъра на настанените гости в хотела, за да се провери дали всички туристи се регистрират своевременно с всички данни, които ги има в образеца, изискван от министъра на туризма. После се извършва т.нар. проверка за съответствие - дали предоставяните услуги в хотела отговарят на изисквания за категория 4 звезди. Тя включва изграждането, обзавеждането, оборудването , предоставянето на услуги.
Започват с входовете, стълбищата, колко са асансьорите, рецепцията конкретно. Не пропускат да инспекрират фасадата , светлинно рекламния надпис, пилоните за качване на знамената, даже и кошчета за смет. Констатират, че във фоайето има автомат за почистване на обувки, фотьойли, масички, за изчакване на настаняването, универсалната инвалидна количка, която също се изисква, количката за багаж.
Държат да видят, че съществува стопански вход, така че да не се притесняват гостите, когато се разтоварват спалното бельо, продукти за ресторанта и заведенията.
За четири звездните хотели се изисква наличие на фризьорски салон – отбелязват, че има и това. Не подминават и Зоната за игри.
Проверяващите влизат в една от стаите на хотела. Тя е стандартна двойна спалня. Описват всичко - спалнята, спално бельо, възглавници, завивки, индивидуални касети за съхраняване на ценности, папка с информационни и рекламни материали и меню за рум сървиз. Отбелязват, че е налице ценоразпис за него. Както и своеобразно предупреждение какво се случва, ако някой чупи или поврежда хотелско имущество - има и ценоразпис на евентуалните щети. Не е пропуснат и ценоразписът на спа центъра. Надникват и в минибара, който също е задължителен. Констатират, че е зареден е, съответно с ценоразписа за ползването му. Виждат, че огледалото в стаята е за цяла фигура, както изискват условията за четири звезден хотел. В банята има вана и душ кабина, макар за четири звезди не е необходимо да ги има и двете. Сложени са козметично огледало, сешоар, задължителната козметика, кошчето за боклук. Контактите са обезопасени.
Прехвърлят се и друга стая - също е двойка, но е делукс. Записват, че е със задължителния телевизор с плосък екран, кошче от негоривни материали, писалище, отново мини бар, папка с рекламни материали.
Инспекцията продължава с един от най-луксозните апартаменти в хотела. Терасата тук е с цяла шатра. На нея има индивидуално джакузи. Холът е обзаведен с мека мебел, ниска масичка, лампион. Има кухненски бокс.
„Проверката досега показва, че хотелиерът е спазил минималните задължителни изисквания за обзавеждане на четири звезден хотел. Както по отношение на изграждането, та и на оборудването, и необходимата мебелировка в стаите. Даже в някои от помещенията виждаме, че предоставя и допълнителни екстри. Например в този апартамент има индивидуално джакузи. Видяхме комплименти във вид на ядки, бисквити за гостите, термокана с възможност да се приготвя кафе и чай. Спазени са изискванията на наредбата. Чистотата е на много високо ниво. Вижда се, че всички душове и мивки са изправни, няма капещи кранове.“, коментират проверяващите, преди да отидат в спа центъра.
Най-напред оглеждат външния басейн. Отбелязват какво е нивото на водата - в едната част е 2 м, а в другата -1, 80, като са обявени в местата, където дълбочината се променя. Детската секция е със задължителните указателни табели и правила за ползване.
Има и външен бар. Предлагат се коктейли, безалкохолни напитки, ликьори и диджестиви, като цената е обявена за съответните грамажи на български и английски.
Следва инспекция на рецепцията. Първо гледат за ценоразписа. Той е във вид на брошура, заради големия брой услуги. Всеки клиент може да види дадена процедура и какво ще заплати. Задължително спа центърът трябва да включва суха високо температурна секция, влажна високотемпературна секция, помещение да контрастни процедури , зона за релакс, помещение за козметични и масажни процедури, фитнес секция, складово помещение.
Специално внимание проверката обърна на документите за професионалната и езикова квалификация, на персонала, който работи в хотела и в спа центъра. От гледна точка на дипломи, стаж, договори за назначение. „Потребителите да бъдат сигурни, че ги обслужват хора с необходимата квалификация, образование и опит.“, обясниха от комисията.
Във фоайето на проверявания хотел „Роял Спа“ е и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
„Току що провелата се проверка е част от подготовката за новия летен сезон. Нашата цел е да установим дали е коректна информацията за тези спа центрове, която се подава. Дали те са сертифицирани, съобразно изискванията на нарочната наредба. И дали хората ще получат това, което им е обещано при този тип почивка за това, което са платили.“, коментира той, видимо доволен от видяното в Роял Спа хотел Велинград.

Публикувана на
19 Юни 2019 година