Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Най-голямото знаме-рекордьор ще разпънат на Роженския събор

Видяна: 20435 пъти

Българското национално знаме, с нови рекордни размери, ще бъде разпънато отново на Националния събор на народното творчество и животновъдството на Рожен. Той ще се състои от 19 до 21 юли тази година на Роженските поляни. Това стана ясно от Атанаска Вълчева, собственик на фирмата, която изработва трикольора.

Тази година знамето ще бъде 320 м, с 20 метра по-дълго, широко 21 метра и ще тежи близо 800 кг. Общата площ на трикольора е 6720 кв.м., изработено за един месец и по думите на Вълчева е най-голямото национално знаме, което някога се е изработвало у нас.
Ушито е според изискванията на Закона за държавния печат и националното знаме по поръчка на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) у нас.
Трите цвята - бяло, зелено, червено са с ширина от по 7 метра всеки. За зашиването фирмата е използвала близо 35 км конци от трите цвята. То ще бъде закарано до Роженските поляни на специална конструкция.
Владислава Андреева, представител на организаторите на събора, коментира, че на този традиционен събор се събират хиляди българи от цялата страна, а няма пилон, на който да се издигне българският трибагреник. Тогава се ражда идеята националният трикольор да се разпростре на поляната така, че да се вижда от всички точки и да бъде символ на българщината и обединението на нацията.
Знамето-гигант се изработва за трета година, като след приключване на събитието то се преработва и от него се ушиват нови, близо 11 000 по-малки знамена, които ще се раздадат на български граждани в Деня на българската независимост - 22 септември, като частица от роженското знаме.
За първи път тази година организаторите призозават посетителите на събора да бъдат облечени в български национални носии или облеклото им да има елементи от носии. Те са амбицирани да съберат колкото се може повече от присъстващите млади хора и да направят една обща снимка със знамето-гигант.
"Снимки за спомен" ще се правят на 19 и 20 юли от 18.00 часа в подножието на знамето и този кадър организаторите на събора наричат "Наследство бъдещето".
Снимката ще бъде публикувана в публичното пространство като реклама на България, а Владислава Андреева очаква и още хиляди снимки от присъстващите, които също ще бъдат публикувани в Интернет.
Знамето заема пространството на поляната над самия терен, където се провежда събитието и от подножието му ще тръгне дефилето на сборния гайдарски оркестър, който и тази година ще открие Роженския събор.дарик

Публикувана на
17 Юли 2019 година