Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Българе“ на площада в Карлово

Видяна: 21289 пъти

Традиционната награда на Карлово ще бъде връчена на церемония тази вечер на площад „20 юли“ в подбалканския град. Тя се раздава всяка година в навечерието на 18 юли – рождената дата на Васил Левски и празник на Карлово.
Наградата се присъджа на дейци от общината, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града. Първият лауреат е британската писателка Мерсия Макдермот.
Кметът Емил Кабаиванов ще връчи приза, който представлява малка статуетка и е придружена с парична награда. Вечерта ще завърши със спектакъл на ансамбъл „Българе“ и предпремиерата на филма „България в 4-те сезона“, включен в програмата на Пловдив Европейска столица на културата.
Постъпили са 4 номинации, които отговарят на статута на наградата, обясни председателят на комисията и зам.-кмет на Карлово Антон Минев. Те са за ръководителя на фолклорен ансамбъл „Розова долина“ и журналист от БНР Мирослав Василев Типовски; за Национален музей „Васил Левски“ като институция; за проф. Христо Глушков от Великотърновския университет, изследовател на делото на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви, и за дългогодишната карловска фотографка Мария Сюпюрдекова.бнр

Публикувана на
17 Юли 2019 година