header

Собствено Търсене

Вторник, 17 Септември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

На 11 септември на Античния театър публиката ще вика: „Още, още!“

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 32879 пъти


PlovdivMedia - На 11 септември на Античния театър публиката ще вика: „Още, още!“

Христо Димитров е хореограф №1 на България. Основател и продуцент на „Ансамбъл Българе“, най-големият частен фолклорен танцов ансамбъл на Балканите, а може би и в Европа. Завършил режисура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. На 7 октомври навършва петдесет години. На 11 септември на Античния театър ще е бенефисният му концерт „Тайната „Българе“ – седем неразказани истории“. На него той ще излезе за последен път на сцената пред пловдивска публика.
- Г-н Димитров, предстои ви петдесетгодишен юбилей, какви са тези седим истории, които искате да разкажете в юбилейния си спектакъл?
- Това са историите на създаването на ансамбъла. Искаме да покажем как се е случило това, какво сме преживяли.
- Най-драматичната от тях?
- През 2001 година в продължение на десет месеца нямахме нито един спонсор. Приходите на ансамбъла се равняваха на нула лева, а той работеше, репетициите продължаваха, хората трябваше да получават заплати. Беше страшно, но в такива моменти човек се мобилизира. Вместо да се отчайвам бях готов да предприема драстични мерки. Заложих си главата в торбата с риск от фалит, задлъжнялост и реално възможност да загубя всичко, което имах. Единственото, за което мислех е, как да спася ансамбъла. Хубавото е, че успях. По-късно имах момент на отчаяние, изпаднах в депресия, започнах да си мисля, че всичко което правя, няма смисъл. Добре, че бързо излязох от това състояние. И както се вижда сега, години по късно, не съм сгрешил.
- Винаги ли сте бил сигурен в себе си?
- Когато създавахме спектакъла „България през вековете“ ми беше трудно да реша дали да претворя на сцената историята на Кочо Честименски . Трябва кураж да изкараш едно дете и да го убиеш пред публиката. А аз го нямах. Тогава събрах колегите си и им казах: "Ще ви прочета една поема : „Кочо“, от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов, после всички ще гласуваме. По гласовете ви ще се реши дали да направим тази сцена в бъдещия ни спектакъл. Съдбата й е в вашите ръце. Всички гласува „За“, а един въздържал се. Момичетата плачеха, а мъжете гледаха в земята и преглъщаха сълзите си. Тогава разбрах, че героизмът на Кочо Честименски, трябва да се пресъздаде на сцената.
- Във вашите спектакли са участвали две артистични величия - Георги Черкелов и холивудската легенда Бен Крос. Как успяхте да ги убедите, след като Черкелов, например, доста преди това се бе отказал от театъра?
- Бен Крос прочете сценария и го хареса. А на Черкелов му го разказах, като играх ролята на чужденеца, която предлагах на него. Беше тъмно, само от бумтящата камина струеше някаква светлина. Пуснах музиката излязоха и танцьорите. Той плачеше. Тогава се приближих към него и го попитах: "Г-н Черкелов, ще направим ли този спектакъл?". Той отвърна: Ще го направим, при това много добре". И игра в него цели осем години. До смъртта си.
- За първи път излизате на сцената на десет години, сега сте на петдесет. Категорично ли е решението ви да не играете повече?
- Това съм го решил. Човек не може да играе вечно. Редно е да спре да танцува, когато може, а не когато не може.
- Готвите спектакъл, който определяте като грандиозен. Не е ли малко пресилено?
- И друг път съм говорил някои работи, а нямаше нищо на мегдана. Тогава малцина ми вярваха. Сега пак казвам, че правя нещо непоказвано, много голямо и значимо. Името му ще стане известно на бенефисния ми концерт. Това ще е световен шоу спектакъл, копродукция между България, Турция, Румъния, Русия. Публиката ще го види догодина през октомври на премиерата в София.

Публикувана на
9 Септември 2019 годинаОще статии


Най-четени
Мегз осъдена на ...

[b]Дизайнерката Меглена Каканашева, известна като Мегз, е осъдена на две години условно като подбудител към обсебване. Това съобщиха от пловдивската прокуратура. Мегз, която отричаше всичко, се е...

Стоян Алексиев...

Освен като официален гост на откриването на новата учебна година в две от училищата в район „Северен“, директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев присъства на тържествата и като родител – на...

Чунчуков пожела...

С много тържественост беше открита учебната година във всички детски и учебни заведения в район „Източен“. Специален гост на тържеството в ОУ“Васил Левски“ беше кметът Николай Чунчуков, който пожела...

Костадин...

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров участва в тържествата за откриването на новата учебна година във всички училища на територията на района. Той лично поздрави учителите, родителите и учениците с...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info