Новина от категория Светът
Архив на публикациите

1000 евро за златна книга с цитати на Путин

Видяна: 9516 пъти

63 години след като съветският лидер Никита Хрушчов развенча култа към личността на Сталин и се закле, че никога повече в Русия не трябва да се възхваляват политици, култът към личността отново се възроди в огромната държава, простираща се на два континента. Ако съвсем случайно не знаете кой е президент на Руската федерация, то ще узнаете в мига, в който се озовете там, независимо дали сте кацнали със самолет на някое летище или сте пристигнали с влак. Погледът ви веднага ще бъде привлечен от всякакви шарени сувенири, на които грее ликът на един единствен човек – Владимир Владимирович Путин.

Роденият в Ленинград, днешен Санкт Петербург, бивш офицер от КГБ, навършва 67 години и вече 20 години е на власт в Москва. Самият той и като президент, и като премиер винаги е отричал, че в Русия има култ към неговата личност. Фактите обаче показват друго – Путин ви гледа отвсякъде – не само от телевизионния екран – неговите портрети висят във всички държавни институции, той ви гледа от стените на книжарниците, може да го видите и по стените на огромното московско метро.
70 000 рубли или близо 1000 евро струва специално томче с избрани цитати и мисли на Владимир Владимирович. Луксозното издание, със синьо-червени кожени корици и позлатени страници, вече има десетки тиражи. На корицата има позлатен барелеф на Путин и отдолу се мъдри неговият подпис.
В няколко големи книжарници в Москва и в Санкт Петербург показа, че книгата се радва на интерес най-вече сред чужденците и предимно сред туристите от Китай, Северна Корея, Виетнам и Монголия. Обикновените руснаци гледат на „златната книга” на Путин по-скоро с насмешка, още повече, че цената й се равнява на две средномесечни заплати в Русия.
Руският журналист и тв водещ Николай Сванидзе коментира, че книгата му напомня за "Червената книжка", цитатника на китайския комунистически вожд Мао Дзедун, публикуван през 1960-те години. "Това е азиатска традиция. Страни с авторитарни режими винаги се опитват да публикуват най-цветистите изрази на своите лидери, та дори и тези, които не блестят с нещо особено", коментира Сванидзе. Това обяснява и защо „синята книжка” с мъдри мисли на Путин се радва на интерес най-вече сред гражданите на комунистическите държави от Азия.
Любопитното е, че "златната книга" на Путин се мъдри на витрините на книжарниците редом до класици като Толстой, Пушкин, Достоевски и Гогол, чиито луксозни издания струват далеч по-евтино. лупабг

Публикувана на
08 Октомври 2019 година