Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Ад след 6.8 трус по Рихтер

Видяна: 28914 пъти

Поне 21 души са загинали в Турция след земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което разтърси източните части на страната малко преди 23 часа в петък вечерта, съобщава БНР. Стотици са ранените хора, а хиляди са повредените сгради. Епицентърът е бил близо до град Сивридже, а дълбочината 10 километра.
В района продължават вторични трусове със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.
В засегнатите общини са били изпратени 418 спасители и пожарникари от различни области в цяла Турция. Доставени са около 1700 палатки и легла и 9200 одеяла. Метеоролозите предупреждават, че температурите през нощта може да паднат до – 7-12 градуса под нулата и предупреждават за риск от измръзвания за решилите да прекарат нощта на открито. Военният министър Хулуси Акар заяви, че армията е готова да окаже помощ.
Летището на областния център Елязъг функционира, не са прекъснати и сухопътните връзки със съседните области. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.
Засегнати са били поне 100 сгради и хората са предупредени да не влизат в къщите, за да не бъдат затиснати при вторични трусове.
Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от нашето министерство на външните работи.
През 1999 г. опустошително земетресение с магнитуд 7,6 удари Измит в Северозападна Турция, причинявайки смъртта на над 17 000 души, включително около 1000 в най-големия град в страната Истанбул. Тогава около 500 000 души тогава останаха без домове. През 2011 г. земетресение удари източния град Ван и град Ерчи, на около 100 км (60 мили) на север, при което загинаха най-малко 523 души. [null] През септември миналата година пък земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси Истанбул, което накара жителите да бягат от сградите в икономическата столица на Турция.
Експерти отдавна предупреждават, че голям трус може да опустоши мегаполиса с население от 15 милиона души, който позволи през годините мащабно строителство без съответни предпазни мерки.
Земетресение може да разтресе България, Румъния, Турция или Гърция в навечерието или в първите дни на Годината на Плъха, която започва от 25 януари. За да не се случи това, астрологът Филип Филипов, който предсказа атентата на бургаското летище и катастрофалното земетресение в Перник, съветва духовно осъзнатите хора да направят интензивна молитва тази вечер от 22:00 до 24:00 часа. В седмичната си прогноза, публикувана на страницата му във Фейсбук „Astrofilip“, известният астролог и физик от Варна предупреди, че е възможно земетресение, пише "Флагман".

Публикувана на
25 Януари 2020 година