Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Лекари разкриха на колко години ще хванем рак

Видяна: 28121 пъти

Отдавна се опитваме да преборим рака. За някои типове успяваме, за други не. Науката постоянно търси нови начини за справяне с този бич на хилядолетието. Последните проучвания в тази насока са свързани с годините ни.
Учените откриха, че има критична възраст, при която шансовете за рак се увеличават значително.

Изследователи от Националния институт по онкология (NCI) в Съединените щати са установили, че рисковете от рак се увеличават значително след достигане на 60-годишна възраст. Средната възраст на пациентите към момента на установяване на ужасна диагноза е 65-66 години. „Стареенето е най-важният рисков фактор за рака като цяло“, казват учените.
През седмото десетилетие при жените най-често се диагностицира рак на гърдата (средна възраст – 62 години), а при мъжете – рак на панкреаса и простатата (66 години).
Средната възраст за откриване на рак на дебелото черво и ректума е 68 години, за рака на бъбреците е 64 години, ракът на белия дроб – 70 години. Не по-малко разпространеният тип онкология – рак на черния дроб – е малко „по-млад“. Най-често се диагностицира при пациенти на възраст 55 години. Изследователите отбелязват, че има изключения. Например половината от всички случаи на рак на тестисите се откриват при мъже на възраст от 20 до 34 години. Има видове рак, които се срещат най-често при деца.
По-специално около 60% от пациентите с остра лимфоцитна левкемия са по-млади от 20 години. Учените обаче отбелязват, че пациентите под 20-годишна възраст представляват само 1% от новите случаи на рак и само 0,3% от смъртните случаи от рак. „Предраковите клетки се развиват в организма през целия живот, но в младостта ни имунната ни система е много силна и е в състояние да намери такива клетки и да ги унищожи. С възрастта имунитетът отслабва и престава да се справя с някои от тези предракови клетки”, обяснява американската ендокриноложка Сузи Кочар. ретро

Публикувана на
28 Януари 2020 година