header

Собствено Търсене

Неделя, 22 Януари 2017    - КОНТАКТИ -    Новина от категория Пловдивчани

Емигрант по неволя, сънуващ нощем Гълъбово

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Георги Фичев е на 35 години. Определя се като музикант по душа, учител по образование и емигрант по... неволя!
 
„Всичко започна преди 2 години. Бях безработен от няколко месеца и се ослушвах за подходяща работа, но резултат - никакъв. Тогава -в един януарски ден телефонът звънна и от другата страна на слушалката любезен женски глас предложи да се видим и поговорим относно възможност за работа като учител по кларинет и саксофон в Дубай. Телефона ми намерила от мой приятел и колега, който отказал да замине, тъй като вече стягал куфари за Норвегия. Честно казано не погледнах сериозно, но все пак предпочетох да изпием по кафе с въпросната дама и поговорим. Час по-късно вече го правихме. Оказа се, че тя има познат, който от няколко месеца работи като учител по китара в Дубай и училището търси също учител по кларинет и саксофон.
Завършил съм пловдивското Музикално Училище "Добрин Петков" със специалност "Кларинет", а после и АМТИИ. Няколко години работих като преподавател по "Дървени духови инструменти" в Академията и заобичах общуването със студенти и ученици... Така че това предложение за учител ми дойде като от Господ! Тръгнах "на сляпо", както се казва. Хората предлагаха двупосочен билет и няколко седмици, за да ме въведат в материята, да поговорим и ако ми хареса – да подпишем договор. Реших, че няма какво да губя, и приех. Така през февруари 2007 г. за първи път през живота си се качих на самолет и вкусих от влажния персийски въздух... Училището се оказа нелошо. Намира се на най-престижния булевард в Дубай - "Шейх Зайед Роуд" - кръстен на бащата на настоящия президент и основател на държавата. Собственост е на трима братя - палестинци, двама от които преди време завършват Софийската Музикална Академия. След дипломирането си преподават известно време в различни държави в Близкия Изток, докато най-големият брат не им подава ръка и идея - да сложат началото на музикална школа в Дубай. Насар и Имад - така се казват те - преподавайки ударни инструменти и цигулка, изпитват нужда от колеги за другите дисциплини. Говорейки отлично български и знаейки ситуацията в страната ни, решават, че българи-преподаватели е желаната формула за училището.
В началото започнах с малко ученици, но постепенно броят им
нарасна. Вече не мога да смогвам. Възрастова граница няма! От 9- до... 69-годишни. Дори и по-малки да почукат на вратата или над 70-годишни са добре дошли! От всевъзможни кътчета на света: Индонезия, Сингапур, Швейцария, Индия, Ямайка, Корея, Нигерия и от къде ли още не... Учудващо е как хората намират време за детските си мечти дори и след като вече са отгледали внуци. Всеки ден се срещам с интересни хора и научавам по нещо ново. В този смисъл не само аз ги уча как да свирят, но и те - разказвайки ми от къде идват, какво са видели и преживяли.
Вече съм се специализирал - пристигне ли нов ученик и разговаряйки с него първите минути, се опитвам да отгатна от къде е. После залагам на една държава - естествено правя го сам със себе си - и го питам, за да проверя дали съм познал. Често отговорът се припокрива с моя, или почти... Преди няколко месеца много се смях на едно чаровно дете. Момиченце с дръпнати очи, но не като на японче, мургава кожа, но далеч от африканската, къдрава коса, която тотално ме обърка и още куп неща, които не се връзваха с останалите. С една дума - кукла! Но от къде ли можеше да е тя? Попитах я след урока - дадох си повече време, за да отгатна. (Безрезултатно) И очаквайки да ми каже например - Сингапур или Хаваите... и да сложи край на объркването ми. Тогава тя стана много сериозна, сбърчи чело - все едно трябваше да реши всички проблеми на човечеството, завъртя глава наляво-надясно няколко пъти и каза: "Ооооооо... Много е сложно... Аз съм от осем държави!!!". Нямаше как да не се разсмея искрено и да я гушна. Такива деца и случки ме зареждат много!
В Дубай по неофициални данни живеят около 4000 българи. От тях
познавам не повече от 20. С половината от тях често се виждам. Но свободното време е кът за всеки. Събираме се по поводи - рождени дни, имени дни. За Коледа си направихме традиционната българска софра - с пълнени чушки, сарми и питка с паричка. Няколко дни по-късно тръгнах за България, за да празнувам Новата година със семейството си... А то - е нещото, което ми липсва в Дубай! Всяка вечер заспивайки, сънувам моето село - Гълъбово. Красиво местенце, намиращо се само на 14 километра от Пловдив, в полите на Родопите. Баща ми – Костадин, е най-добрият човек, когото познавам. Самоук музикант - акордеонист, дълги години е веселял хората с песните и свирните си. Сега е пенсионер, отглежда грозде и прави невероятно червено вино. Точно липсата на последното в Дубай ме накара да си купя грозде и опитам да направя вино. Не стана кой знае какво, но аз си го харесвам. Бързо свърши, което е показателно за качеството или жаждата на българските ми приятели.
Обединени Арабски Емирства - това е пълното име на младата държава (само на 37 години), създадена от Шейх Зайед през 1971 година в Персийския залив. Приходите от нефт са главния източник за забогатяване на местните, които са само 7% от населението.
Останалите са чужденци, дошли да работят на територията. Живота е скъп във всяко отношение. Бензинът - евтин. Литър гориво струва 48 стотинки. За това разстоянията не са проблем. Често хората живеят на 60-100, че и повече километра от мястото, на което работят. Но квартирите и образованието на децата не са по джоба на всеки, затова и много хора предпочитат след няколко години в Дубай да се върнат по родните места или просто преместят. Предполагам, че така ще стане и с мен. Прогнозите са, че държавата ще добива нефт още няколко години - до 2016 г. След това ще трябва да се търси някаква алтернатива за печалба. И вече е намерена! Настоящият управляващ Дубай - Шейх
Мухамед, е инвестирал милиарди долари, за да превърне града в
най-желаната туристическа дестинация. 7-звездният хотел „Бурж Ал Араб”, най-високата сграда - почти един километър „Бурж Дубай”, огромната ски писта, поддържаща температура от -3, когато вън е +48, палмовите острови Джумейра, Джебел Али и Дейра, както и островите във формата на Света са една малка част от красотите, които целят да доведат в Дубай туристи от цял свят.
Че е красиво наоколо, спор няма! Но чувството, че си чужденец, те
съпътства навсякъде. Природата - изкуствен рай в пустинята. Прекрасни цветя, които се изкореняват след седмица, защото не виреят тук на убийственото слънце, но са красиви през тези 7 дни. Безвкусни плодове от всички кътчета на света. Прекрасни забавления и отегчени богаташи, които не знаят как да се забавляват. Поръчват си автомобили, които не съществуват, но плащат добре и цели екипи им задоволяват мераците. Местните, а и не само те, практикуват сафари с барбекю в пустинята. Жега, пясък и дървени въглища... Само си мисля, че ако тези хора са опитвали печено агне в букова гора и са пили вода от чучура, ще разберат, че на света има далеч по-вълнуващи места от това, наречено Дубай!!!
Така че един музикант, вадещ насъщния си далеч от родината, копнее да се завърне и заживее отново в града под тепетата - Пловдив! Сега се разтъжвам месец годишно - обикновено август. Ако успея да "избягам" за Коледа, си е буквално "празник"! Горд съм с истински приятели в България, с които продължаваме да се обичаме и търсим, въпреки разстоянията".

Видяна: 136120 пъти


Публикувана на
9 Февруари 2009 година

Още статии


Топ новини
Трета част за...

„Имах много предложения да остана на Запад. Бях като белязан в оркестъра. Пускаха ме на Запад, защото директорите казваха, че без мен не могат. След Десети ноември ме викна да му акордирам пианото...

Втора част за...

Името на 93-годишния пловдивски маестро Никола Маринов го няма в енциклопедиите и Уикипедия. В музейните витрини не са изложени шапката му, например, или други негови лични вещи. В учебниците...

Никола Маринов -...

Ако Главната на Пловдив се превърне в галерия с портретите на забележителните личности на най-древния град в Европа, със сигурност сред тях ще бъде и на Никола Маринов Петров - един от...

Соня Йончева...

Витална, с непокорни къдрици и смях в очите, който заразява – така изглежда Соня Йончева на среща с БГ журналисти след остър дефицит на сън и поредния полет с бебе на ръце. Този път от Франция. На...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info