header

Собствено Търсене

Петък, 16 Ноември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com


Светът

Оксфордският речник на английския език избра прилагателното "токсичен" (toxic) за дума на годината, съобщи ТАСС.
Търсенията на "токсичен" през 2018 година са се увеличили с 45 процента. Освен като "отровен", думата може да бъде преведена като "рисков" във финансовия сектор. Тя се използва както в пряк, така и в преносен смисъл.

През 2018 година най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали". Следват "токсична мъжественост" и "токсично вещество".
Интересът към "токсичен химикал" беше предизвикан от делото "Скрипал" за отравянето на бившия руски разузнавач и дъщеря му във Великобритания.
Изразът "токсична мъжественост" е свързан с темата за сексуалните посегателства, която стана актуална след редица скандали, включително и за вече назначения върховен съдия Брет Кавано. Популярността на израза нарасна и благодарение на движението срещу сексуални посегателства #Аз също.
В английския език думата е навлязла от латинския през 17-и век. В латинския пък е заимствана от гръцкия, в който изразът toxicon pharmacon означава смъртоносна отрова, в която древните елини са топели своите стрели.
През 2017 година Оксфордският речник избра за дума на годината "youthquake" (младежки трус) - "значима културна, политическа или социална промяна, предизвикана от действия или влияние на...

Турската звезда Толга Карел, когото българската публика помни с превъплъщението му на дръзкия Оуз в култовата поредица „Листопад“, реши да внесе яснота по повод десетките публикации по негов адрес през последната една година.

Той призна, че е тежко болен и преминава през труден период, но подкрепата на близките му го обнадеждава да се бори с всички сили.
„Не исках да натоварвам никого със себе си, но тъй като сте толкова любопитни, си позволявам да говоря за това за пръв и последен път. Всеки има някаква битка в живота си и тя започва в момента на нашето раждане. Но въпреки това лошо стечение на обстоятелствата вярвам, че нещата вървят в правилната посока. Животът е дар от Бога и ние трябва да сме наясно с това - затова бъдете благодарни за всеки един момент“, споделя очарователният актьор.
Според турските медии на Карел неотдавна била поставена онкологична диагноза, но актьорът отказвал да даде подробности кой орган от тялото му е засегнат от рака. В момента той се намирал в средата на битката, а най-важните изследвания тепърва предстояли. Толга преминал серия от химиотерапии, които му били назначени от специалистите в една от най-елитните ракови болници в САЩ.

Репортер
Автобус падна в река, пътничка нападнала шофьора

Автобус падна в река в Китай. 13 души загинаха. Трагедията стана на 28 октомври в района на град Уънджоу на мост над река Яндзъ. Това предадоха местни медии. Автобусът внезапно преминал в разделителната лента и се сблъскал с лека кола, разрушил мостовата ограда и паднал в реката. Автобусът можеше да се изкачи на повърхността едва на 31 октомври вечерта....

Цветни зъби станаха хит

Нова тенденция, свързана със зъбите, набира популярност в целия свят. Милиони модове, между които и холивудски звезди, сега запълват своите ченета с тонални аксесоари, вместо да ги правят да изглеждат още по-бели. Вкусът и цветът може да се избере измежду син, розов, лилав, зелен и дори златен. Специалната боя вече е станала почти ежедневен инструмент за...

Влизат в сила новите правила за багаж на „Райънеър“

Нискотарифният превозвач Ryanair слага край на практиката, която позволява на пътниците да качат на борда до 10 килограма ръчен багаж, съобщи Ройтерс. От 1 ноември се заплащат, като таксата за услугата е между 6 и 10 евро. Според новите правила пътниците ще имат право да носят "малка чанта за лични нужди", която да се поставя под предната седалка. "Райънеър"...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info