header

Собствено Търсене

Сряда, 25 Април 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com


Пловдивчани

Пловдивчанката Малина Гаджева пристига със съпруга си в САЩ през август 2015 година със Зелена карта. Започва работа в магазин, ала учителската професия липсва, тъй като в Пловдив е преподавала в „Черноризец Храбър“. Съдбата се усмихва и през януари 2016-а е назначена в първото българско училище в Ориндж Каунти. След това става преподавател по математика и в частно американско училище, където от няколко месеца е и базов учител.

В Ориндж Каунти живеят около 4000 българи. Общността ни не е най-задружната в сравнение със сръбската, гръцката или арменската, ала все пак съм доволна,че я има. Броят на децата варира непрекъснато, тъй като тук те са прекалено ангажирани с езикови школи, спортове, извънкласни занимания. Цялата им седмица е плътно разграфена по минути, родителите са безкомпромисно амбициозни и понякога с българското училище се правят най-големите компромиси. Към момента го посещават около 40 деца, разказва Малина Гаджева.
Тя преподава в частно училище, а синовете учат в обществени. Казва, че докато в България се впечатляваме от ремонтирани и обзаведени класни стаи, в Щатите не залагат на това. Там имало училища, които се помещават в едноетажни дървени сгради, подобие на бараки, но пък децата се обучават с мултимедии, разполагат с таблети и компютри, с модерно оборудвани кабинети. И тези училища били с много висок рейтинг. Друга важна разлика била малкият брой ученици в класовете.
На първия ми учебен ден ме въведоха в класната ми стая. Там имаше 3 деца. Аз подготвих дъската, учебните материали, седнах и зачаках. Една колежка дойде и ме попита има ли някакъв проблем. Отговорих , че чакам учениците си. Тя каза: “Ето ги“. Изпаднах в паника. В България бях оставила клас с 24. Не знаех какво да правя с трима. Постепенно класът ми се запълни до 12 деца, а сега имам 7 класа, казва пловдивчанката.
В САЩ изобщо не товарели административно учителя, нямало я бумащината, с която нашият е смазан и от която няма достатъчно време да се отдаде на учителстването. Системата била изцяло електронна. Училището имало платформа, в която задължително са регистрирани всички родители. Те получавали всеки ден важната информация под формата на имейл или SMS директно на телефона си. Със специален код за достъп всеки родител можел да узнае всичко за детето си - оценки, домашни работи, проекти, срокове, училищни събития, конкурси... Учителят пък попълвал електронния дневник директно от компютъра от бюрото си.
В училищата работи администрация, която върши цялата работа, с която българският учител е излишно натоварен. Тук учителят има ангажимент само с класа и урока си. Системата е много различна и улеснена. Учениците в последните класове трябва да завършат училище с определен кредит. Той се придобива с 40 часа доброволен обществен труд. Така че на много градски мероприятия ще видите ученици, които помагат доброволно. Впечатляваща е и здравата спойка между родители и учител. Оставаш с усещането,че наистина играете в един...

Как си приятелю?

Иван и Андрей върнаха у нас успяла в Лондон пловдивчанка

Вдъхновяващи истории за успели и интересни личности ще разказва всеки уикенд в “Жените говорят” по TV7 Стефи Стаменова. Пловдивската журналистка се завърна от Лондон, където в продължение на 10 години имаше успешна кариера, за да се отдаде на любимата професия. "
Имам успешен бизнес в Лондон и за мнозина е странно това, че се завръщам у дома. Но не устоях на изкушението да работя в екипа на Андрей Арнаудов и Иван Христов. Особено когато ми се отдаде възможността в “Следвай сърцето си със Стефи Стаменова” да показвам интересни хора", разказва тя.
Първи гост в рубриката й ще бъде Кевин Грийн - британският Доналд Тръмп, който от бездомник се превръща милионер. Грийн е известен във Великобритания като инвеститор в областта на недвижимите имоти, предприемач, издирващ нови бизнес хоризонти и ментор на млади хора, имащи амбицията да се превърнат в милионери.
В следващите си предавания Стефи ще разкаже историите на Айрилис Томас - 103- годишната жена от Уелс, шофирала до 85-годишна възраст, принципна и удивителна, ще завладее...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info