header

Собствено Търсене

Понеделник, 19 Февруари 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com


Пловдивчани

Когато заминала за Канада преди 6 години, Кристина Търпова нямала почти никакви познания по английски. Френският била на нула. Зад Атлантика я отвело сърцето - нейният втори съпруг, който също е българин, се бил установил там още през 1990 година. След развода с успешен бизнесмен под тепетата за Кристина всичко започнало отначало.
Заминала за Канада, където нейната професия била напълно неприложима. Първо се записала на училище, за да може да подобри комуникацията си. Преди да замине, нейната дейност била обвързана с журналистиката и PR-a. Първите си крачки е направила във вестник “Денонощен новинар”, а след това се присъединила към екипа на в. “Марица”. След това продължила стажа си във в. “Денят”. 7 години работила в отдела за обществени поръчки във ВиК-Пловдив, а точно преди преместването си в чужбина била част от друга местна фирма.
Така нейният опит не бил сходен с възможностите за работа в Канада. Няколко седмици след пристигането си стари познати я повикали да помогне с преместването в ново жилище и почистването. Тя се справила много добре, което накарало семейството да я препоръча на други свои познати. Така започнали да звънят все повече потенциални клиенти. Първоначално Кристина работела на парче, за да връзва двата края. Скоро обаче решила да си направи фирма - “Юрошайн”. Не било никак лесно, особено с трудностите в езика, спомня си пловдивчанката. Законите в Канада са много сложни и прецизни, признава Кристина. Повярвала в шанса си да успее, когато бизнесът се разраснал толкова, че се наложило да наеме втора работничка. Действала основно в Онтарио, но приемала поръчки и от други близки райони. Фирмата ставала все по-търсена, като вече се равнява на средно голяма компания по стандартите в страната. Днес при нея работят 11 “момичета”, а годишната печалба е над 100 000 канадски долара. Жените в екипа са на възраст между 23 и 47 години, родом от 3 континента. В Канада се заплаща на отработен час. Първоначалната заплата на работничките е 13 долара на час, при минималната за страната 11.60 долара. Това заплащане се повишава според успехите и стажа и едно от “момичетата” вече печели 18 долара на час. Триетажна къща се чисти за 6 часа, като обикновено работят две жени за по 3 часа. Първоначалната цена за първо посещение е 200 долара, а за редовни клиенти тя варира между 150 и 180 долара. Канадците предпочитат да почистват основно домовете си веднъж на две седмици, в редки случаи - веднъж на седем дни, разказва пловдивчанката. Данъците в Канада са различни от тези в България, като са доста по-високи, споделя още Търпова. Техният еквивалент на ДДС е в размер на 13 процента, а общият данък стига до 35 процента.
Клиентите на “Юрошайн” в момента са 89. Повечето от тях са домове, защото Кристина предпочита къщите, а не офисите. В дома на човек трябва да изпипаш всеки детайл и имаш шанса да видиш неговата реакция, казва бизнес дамата. Такъв е и най-хубавият спомен - как един възрастен човек написал, че името на фирмата трябва да е...

Как си приятелю?

Иван и Андрей върнаха у нас успяла в Лондон пловдивчанка

Вдъхновяващи истории за успели и интересни личности ще разказва всеки уикенд в “Жените говорят” по TV7 Стефи Стаменова. Пловдивската журналистка се завърна от Лондон, където в продължение на 10 години имаше успешна кариера, за да се отдаде на любимата професия. "
Имам успешен бизнес в Лондон и за мнозина е странно това, че се завръщам у дома. Но не устоях на изкушението да работя в екипа на Андрей Арнаудов и Иван Христов. Особено когато ми се отдаде възможността в “Следвай сърцето си със Стефи Стаменова” да показвам интересни хора", разказва тя.
Първи гост в рубриката й ще бъде Кевин Грийн - британският Доналд Тръмп, който от бездомник се превръща милионер. Грийн е известен във Великобритания като инвеститор в областта на недвижимите имоти, предприемач, издирващ нови бизнес хоризонти и ментор на млади хора, имащи амбицията да се превърнат в милионери.
В следващите си предавания Стефи ще разкаже историите на Айрилис Томас - 103- годишната жена от Уелс, шофирала до 85-годишна възраст, принципна и удивителна, ще завладее...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info