Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Студен душ посред зима поля скандален адвокат

Видяна: 95320 пъти

Провалилият се на последните избори за кандидат-кмет на Пловдив от името на „Демократична България адвокат Атанас Костов, станал досадно известен сред пловдивчани със скандалите, заради безпардонното му паркиране с личния му автомобил, където свари, бил неприятно сюрпризиран тези дни. Като студен душ посред зима му подействала новината от кметството на район „Централен“, че ще бъде дерегистриран от настоящия си адрес. Заболяло го най-много, че по тази причина ще му бъде и отнет талонът, позволяващ безплатно да паркира. Това било решението на междуведомствена комисия, определена от районния кмет по сигнал на граждани.

ПЛОВДИВМЕДИЯ

Със заповед на кмета Георги Стаменов е била формирана комисия с представители от район „Централен” и полицейски инспектор от Четвърто РУ. Проверката й е установила, че обектът на улица „Цоко Каблешков” №10, е ателие за творчески нужди и не е пригоден за жилище.
„На базата на резултатите на проверката сме изпратили искане до ГРАО настоящият адрес на лицето да бъде заличен, като той ще остане единствено на постоянен адрес, който е друг. Талонът му за паркиране на улицата, която е в обхвата на Синя зона, също ще бъде отнет”, заяви кметът на района.
Адвокатът има право да обжалва заповедта в Административен съд.
Пред „Трафикнюз“ той твърди, че на ул. „Цоко Каблешков” е неговият постоянен адрес, а не настоящ. Това според него се разминавало със становището на комисията. „Според чл.93 от Закона за гражданската регистрация постоянният адрес е за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление. Аз съм по цял ден на този адрес, тук стои и колата ми. Отделно е незаконен и начинът, по който Община Пловдив е направила проверката след сигнал на сламен човек, който няма правен интерес и не е заинтересована страна по случая”, негодува неуспешният кандитат за пловдивски градоначалник.
От районната администрация обаче са категорични, че регистрацията на адв. Костов на ателието на ул. „Цоко Каблешков” е за настоящ адрес. В споменатия от него с претенции за компетентност чл. 94 от въпросния закон ясно било записано, че: „Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее.”
Според общинарите след промените в нормативната уредба не е ясно как адв. Костов е бил вписан по настоящ адрес на въпросното място. Причината била, че той може да живее в помещение, което е отредено за жилищни нужди. Проверката обаче е установила, че този имот не отговаря на тези изисквания, защото е ателие за творчески нужди. Без значение какви са „творческите“ прояви на притежателя му. Както сам адвокатът разкрива, още от малък се занимавал с изкуство. Като дете пеел в хор, свирел на пиано и на обой. В момента продължавал да свири на различни музикални инструменти.
Самият адв. Костов признава, че не живее на въпросната улица, макар настоящият адрес да му е там от 2017 година.
В Закона също е записано, че при промяна на настоящия адрес, той трябва да се заяви в срок от 30 дни пред институциите, в противен случай подлежи на глоба.
Простите изчисления показват, че цената, която той в момента плаща за талон за Синя зона, като домуващ на самата улица, е 5 лева на месец или 60 лева годишно. Далеч по-скъп е обаче служебният абонамент, който е 200 лева месечно или 2 400 лева за година. „Явно тази му е болката на адвоката, но не е наша обязаност да проявяваме отношение към подобни лични неудачи на гражданите, които по някакъв начин не са спазили правилата“, коментират не без съчувствие към него от районното кметство.
Точно заради паркирането на въпросната улица - „Цоко Каблешков”, миналата година избухна зрелищният скандал между Атанас Костов и фамилия Батаклиеви, спорът от който се решава в съда. По думите на адвоката малко след 17 часа той тръгнал от кантората си. Видял, че колата му е запушена от черния мерцедес на Красимир Батаклиев - син на бившия транспортен бос Ангел Батаклиев. Фамилията живее в същата кооперация. След като се измъкнал след куп маневри, последвала свада, в която се включила и дъщерята на Батаклиев - Николета. Тя отворила вратата на колата на адвоката и започнала да крещи, че одрал мерцедеса им. Пристигнал и екип на КАТ, който написал акт на Костов за нанесени щети върху лимузината
Версията на Ангел Батаклиев обаче е коренно различна. Той обяснява, че Костов ежедневно паркирал пред гаражите, където не плащал "синя зоня“. В конкретния случай бил запушил техния гараж, а синът му спрял мерцедеса така, че да не затапи подземния, където паркирали 11 автомобила. Дъщерята видяла как блъска два пъти мерцедеса пред входа. Последвала нейната гневна реакция, при който Костов ударил тежък шамар на младото момиче. "Ние сме разумни хора и никога не бихме влезли в подобен скандал, но бяхме провокирани. Николета е в шок, плаче и не е излизала цял ден от вкъщи", разказва бащата, който обясни, че дъщеря му е била прегледана от лекар и е подала жалба срещу юриста във Второ РУ, където е образувано досъдебното производство по случая.
сн.: трафикнюз

Публикувана на
23 Януари 2020 година