Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Анести Тимчев се срещна с роднини на тормозени пациенти

Видяна: 62040 пъти

25 роднини на дементно болни, които са настанени в центъра „Св. Георги“, на среща със зам.-кмета Анести Тимчев поискаха да има общопрактикуващ лекар и роднини на настанени в социалната услуга.
Повечето от тях заявиха, че са доволни от условията в центъра, но сигнализирали за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената. Уточниха, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.
„Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните”, заяви заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от 10-ина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала. Разговарял е по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред роднините и персонала за същността на заболяването.Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи. В общите помещения предстои поставянето на видеокамери. Роднините пък приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра. „Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът.

Публикувана на
24 Януари 2020 година