Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Най-отровното място на земята

Видяна: 66880 пъти

Най-токсичното място в света е Агбогблоши, депо в Гана в град Акра. Защо това място е по-лошо от Чернобил? Това депо е вторият по големина център за обработка на електронни отпадъци в Западна Африка.
Електронните отпадъци включват всичко, от което хората се отърват след бракуването им - микровълнови фурни, телевизори, хладилници, компютри. Отнема много време и усилия тези елементи да бъдат разбити на по-малки парчета и всеки от тях да се рециклира. Въпреки че не звучи толкова лошо, голяма част от това съоръжение и това, което се случва по време на процеса на рециклиране, допринасят за неговата титла на най-токсичното място в света.
Според доклада Гана ежегодно внася около 215 000 тона консумирана електроника от чужбина, предимно от Западна Европа, генерирайки още 129 000 тона отпадъци годишно.
Основната заплаха за здравето идва от изгарянето на кабелите, за да се извлече медта, която е вътре в тях. Стиропорът често се използва като гориво за възпламеняване на кабели, съдържащи токсични тежки метали като олово
След това тези тежки метали навлизат във всичко - въздуха, земята, водата и животът на хората там е в сериозна опасност. Според медицинско изследване там е регистрирана и най-ниската придължигелност на живота - 40-годишните се считат за "старци". /блиц

Публикувана на
20 Февруари 2020 година