Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Жената на Божков щерка на прочут генерал, разкопавал мистериозна дупка

Видяна: 82080 пъти

Дългогодишната спътница в живота на Васил Божков – Елена Динева, която в четвъртък се изправи пред съда, е дъщеря на прочутия ген. Любомир Динев. Той е човекът, който ръководи разкопките при Царичина дупка. Бащата става известен с това, че участва в мисията по търсене на доказателства за извънземния произход на човека в с. Царичина край Костинброд.
Мисията добива популярност пред 90-те години. Тогава в продължение на 2-години военни копаят под селския трафопост на мегдана в селото, направлявани от контактьори и извънземен разум. Операцията е под надзора и ръководството именно на ген. Любомир Динев. По това време той е началник на Химически войски.
В операцията, наречена "Слънчев лъч" участва още полк. Цветко Кънев, полк. Делчо Наплатанов и други висши офицери.
Запознати с историята на семейството дори се пошегуваха, че самият Васил Божков е подтикнал бащата на любимата си да разкопаят земята под Царичина с надеждата да намерят някое безценно богатство.
Ген. Динев днес е 81 години. През 1969 г. завършва Военната академия за химическа защита „С. К. Тимошенко“ в СССР с отличие, а през 1980 г. Военната академия на Генералния щаб на СССР. Бил е началник на щаба на Химически войски. В периода 16 октомври 1985 – 14 януари 1992 е началник на Управление „Химически войски“ към Министерството на отбраната, след това до 1999 г. е началник на същото управление в Генералния щаб. На 5 май 1999 г. е освободен от длъжността и излиза в запаса. /лупабг

Публикувана на
20 Февруари 2020 година