Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Първите сто дни като областен управител на Дани Каназирева: „За мен е важно кой работи!“

Видяна: 20840 пъти

Адв. д-р Дани Каназирева завършва „Право” в ПУ “Паисий Хилендарски”. Доктор е по Конституционно право с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в ЕС“. Специализира “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж” и “Корпоративно управление и ценни книжа”, „Патентно право”. През 2014г. е в САЩ по програма "Младите лидери на България – Обучение на млади професионалисти в сферата на правосъдието“. Лидер и основател на „Съюз за Пловдив“. Областен управител на област Пловдив от ноември м.г.

Катя КАЗАКОВА


- Г-жо Каназирева, как се чувствате след първите сто дни като областен управител на Пловдив?

- Чувствам се добре. Със същата енергия, с която и започнах. Приела съм, че каквото мога да направя за Пловдив и региона, ще го направя. Ще давам публичност, ще давам прозрачност. Ще продължавам да комуникирам с хората. Наложих бързите темпове като начин на работа на моя екип. Нямам притеснения, защото повечето проблеми и проекти ги познавам в детайли. Знам какво е направено и какво предстои да се прави. Така че се чувствам на мястото си, в същото време осъзнавам и своята голяма отговорност, която имам към хората.
- Още в началото обявихте, че няма да бъдете „кукла на конци“, успявате ли все още да устоявате своята позиция?
- Смятам, че който ме познава, знае, никога не съм била в тази роля. Дори и с риск да понеса своите негативи. Освен това, какво означава някой да бъде „кукла на конци“?! Това зависи от самия човек, дали се чувства комфортно някой да му спуска какво да прави… Аз еднолично не взимам нито едно решение. Всяко едно решение го взимам с моя екип от областната управа. А това са хора експерти в своята област. Досега никой не се и опитвал да ме поставя в такава роля. Истината е, въпреки многото спекулации и внушения, които се опитваха да бъдат направени, никой не ми е поставял каквото и да било условие, че като стана областен управител, трябва да спазвам еди-каква си политика или да взимам предвид някое политическо или друго решение. От самото начало аз имам свободата на лична преценка как да постъпя в един или друг случай.
- Коя беше първата неприятна изненада в новата Ви работа?
- Няма неприятна изненада. Напротив, бях приятно изненадана, като се запознах с хората, които работят в областна администрация. Те са с дългогодишен стаж. Изключителни експерти. Възхитена съм от тях. Може би единственото, което им трябва е поле и свобода да защитават своето мнение. И аз го правя, аз им давам тази свобода. И се вслушвам в тяхното мнение.
- Но Вие наследихте екипа от заместници от предшественика Ви Здравко Димитров, не Ви ли затруднява, че не сформирахте свой екип?
- Това не е негов екип, това не е и мой екип. Това са хора, които повече от 10 -20 години работят тук. Говоря за тежките ресори, като Държавна собственост, Правна дирекция... ВиК инженери, пътни инженери. Те имат много богата експертиза и са ценни като специалисти за всеки един екип. Аз имах своята възможност да привлека хора, като инж. Кюмюрджиев. На тяхното мнение изключително много разчитам. Аз за първи път съм на подобна позиция. Винаги съм работела в частния сектор. Никога не съм била на заплата на държавен или общински пост. Нямам тази обремененост и нося тази енергия да покажа, че може да се работи и по друг начин.
- В Перник нямат вода, там сред обвинените за това беше и областната управителка. В Пловдив и областта чешмите не са пресъхнали, но се оказа, че в Марица и притоците й като Чепеларска река, Тополница и др. тече почти цялата Менделеева таблица. Експерти обявиха, че е настъпила екокатастрофа по част от поречието на Марица. Каква е Вашата реакция?
- Всички са свидетели, че от първата минута, в която ние имаме сигнал, и то не официален от институция, а от много от неправителствените организации, екипът на областната управа е първи на мястото. Работим в прекрасна координация и взаимодействие с всички държавни институции, като Басейнова дирекция, РИОСВ, Напоителни системи. Аз още на първия сигнал заявих, че докато съм областен управител, ще давам публичност. И ще търся отговорност. Към настоящия момент това се случва. Има сериозни санкции, има и привлечени с повдигнати обвинения лица. Продължават и действията в тази насока. За Пловдив - категорично няма да остане без вода. А относно замърсяванията - всички мерки, включително и превантивни, са взети. С моя заповед бе създадена комисия, която да провери и шестте склада, които съхраняват пестициди на територията на пловдивска област. Но замърсяванията на реката идват от региони, които са извън Пловдив. Реакцията ни е бърза и до този момент не сме стигнали до по-тежки последици. Тези, които имахме, разбира се, не са леки, но не се стигна и до замърсяване на питейната вода. Включително и при последния случай с разливи на нефтопродукти от „Каучук“ АД веднага се чухме и с началника на пожарната, с гражданска защита и бяха предприети незабавни действия, и беше направено всичко възможно да се прихванат петната и да не се стигне до замърсяване.
- Разбирате ли се с кметовете на общините, едни от тях са десни, други с леви виждания? Как се оправяте в такава ситуация?
- Още при встъпването си в длъжност заявих, че няма да деля кметовете по партиен признак. Работя прекрасно с всеки един от тях. За мен е важно кой работи. Има работещи и неработещи. Както можещи и не можещи. Във всяка една партия има ценни хора с добри управленчески качества. Така че не ги деля кметовете… Всеки може да потвърди, че в момента, в който ми се е обадил с един или друг проблем, аз съм реагирала незабавно, независимо от коя политическа партия е. И така ще продължа.
- Какви приоритети сте си поставила за следващите години?
- Първо в пътната инфраструктура имаме проекти, по които работим. И за Югоизточния обход на Пловдив, който беше обявен за обект от национално значение, всичко, което зависи от нас като областна управа, включително и съгласуванията с Министерството на културата, са завършени. И цялата документация до Нова година беше предадена в Агенцията по пътна инфраструктура.
Продължаваме да работим по изграждане на локалите на Асеновградско шосе. Тяхното изпълнение беше спасено, тъй като имаше риск отчуждителните процедури, проведени от община Куклен да бъдат погасени и всичко да започне отначало. Общината нямаше пари да заплати имотите за отчуждаване. В последния момент успяхме да сключим ново споразумение с АПИ и средствата бяха преведени на община Куклен.
В края на миналата година поставих проблема и със стария стоманен ЖП мост на р. Марица на линията Пловдив – Бургас в най-източната част от землището на Пловдив. Съоръжението е със силно компрометирани устои, но по него минава магистрален водопровод. Затова и мостът не е разрушен. От ВиК вече е проведена обществена поръчка, сключен е договор, издадено е строително разрешение. До средата на април водопроводът ще бъде преместен, а опасният мост ще бъде премахнат.
Входирала съм в АПИ предложения относно пътна инфраструктура в региона, които вече са приети. Имам уверение, че агенцията ще започне възстановяване на пътната маркировка. Това е голям проблем, за който администрацията има непрекъснати сигнали.
Продължавам работа и по един от най-важните проекти за града и областта – водоснабдяването от каскада „Доспат – Въча“. На среща с участието на кмета на града Здравко Димитров, който като областен управител рестартира проекта, и представители на изпълнителя „ Аш индъстрийз“ от Израел уточнихме сроковете, а от фирмата поеха ангажимент за отчетност и качествено изпълнение.
Приоритет ни е опазването на околната среда, проблемите със сметищата, замърсяването на реките, за които вече споменахме. Приоритет е и всеки един проблем, който се поставя от хората от различни места в приемния ми ден. Ето липсата на вода в едно от селата ще бъде решен тази година с изграждането на нов водопровод.
- Имала ли сте срещи с премиера Бойко Борисов откакто сте областен управител?
- Да, във връзка с откриването на новия път Кричим - Девин по новогодишните празници. И там разговаряхме за Югоизточния обход. Това беше среща в работна обстановка. Не ми е давал наставления за работата ми като областен управител.
- Как се промени личният Ви живот след новата работа?
- Истината е, че първа идвам и последна си тръгвам от областната управа. Няма събота и неделя. Просто съм си поставила за цел, доколкото правомощията ми позволяват, да покажа, че може да се работи и по друг начин- с бързи темпове, с лесен достъп, с добра комуникация, с уважение, с експертност, това е… Семейството ми е свикнало. Все пак винаги намирам време за сина ми, опитвам се да му помагам в учението.

Публикувана на
21 Февруари 2020 година