Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Глобеният от Районния съд адв. Ат. К. ще събира ли парса на Главната!?

Видяна: 23080 пъти

Адвокат Атанас Костов е временно със спрени права от пловдивската адвокатска колегия. До тази санкция се е стигнало след като той беше осъден от Районния съд да плати глоба на пострадала от него девойка, на която причинил страдания, след като я шамаросал. Поведението му било в абсолютен разрез с морала, изискван за професията, смятат колегите му.

ПЛОВДИВМЕДИЯ

Всъщност Адвокатската колегия на Пловдив все още е напълно безучастна към скандалната присъда на адв. Костов. Новината за спрените му права не е достоверна. Поне засега. Но решението на Районния съд относно деянието на адвоката, заради което е осъден, е истина. Както и насинената от него жена, което е медицински факт. За присъдата се появиха информации в почти всички медии. Този негов резил обаче явно не впечатли Адвокатската колегия.
Според адвокат Костов той е бил обиждан, заплашван и по неговите думи е станал жертва на "брутална арогантност". „Николета изскочи до колата и започна да крещи. Отвори вратата на автомобила ми в движение, щях да получа инфаркт, защото се появи от нищото и можеше да я ударя“, обясни Костов пред репортер на TrafficNews.
Според потърпевшата Николета обаче тя е била ударена от Костов. Затова си е изкарала медицинско свидетелство за лека телесна повреда. Момичето е имало синина от лявата страна на лицето и 6-7 зъба с травма.
„Според мен представеният документ е неистински и с невярно съдържание и ако това се докаже, ще има още един процес за съставяне на документи с невярно съдържание", посочи Костов относно изкараното медицинско.
Назначената проверка от съда го опровергава, като е доказала истиността на документа и на 5 февруари 2020 година Пети наказателен състав се е произнесъл с присъда. Адвокат Костов е признат за виновен за причиняване на лека телесна повреда.
„По мое време такава съдебна присъда спрямо адвокат означаваше, че още на другия ден той вече нямаше да има право да упражнява тази професия. Моментално щяха да го изтрият от регистрите. Нямаше повече да помирише адвокатстването. Такива-онакива се говори, че била някога системата в правораздаването, но никой нямаше да държи на работа юрист, който е осъден. Особено пък като в случая, когато си е позволил да шамароса жена. Гаменска постъпка. А сега какво – все едно, че нищо не е станало, ще продължава да си вее адвокатския байрак!“, коментира възмутено пред „Пловдивмедия“ пенсиониран адвокат. Специално помоли да не пишем името му: „С два инфаркта съм, известно е колко отмъстителен е адв. Костов, ще ми докара трети, мерси!“
Страх да си нямат неприятности с адв. Колев изпитват и други юристи. „Няма да коментирам, за да не вземе да ме съди!“, беше реакцията на адвокатка, след публикацията на „Пловдивмедия“ „Адвокатът-бабаит Атанас Костов осъден да плати на шамаросана от него девойка 1000 лева“.
Впрочем славата му е, че завежда дела за щяло и не щяло, ако някой дори да го е погледнал на криво. Особено нахъсан е спрямо медиите, които периодично пускат информации за негови скандали, свързани предимно с навика му да паркира където си иска. На една популярна медия дори им придяви финансов иск, че са публикували снимка, на която се вижда номерът на личния му автомобил. Това било злоупотреба с личните му данни. Всъщност по същата причина той прати финансова претенция и на „Пловдивмедия“. Ние, например, разполагаме с номера на долните му гащи, но се притесняваме, че ако чрез нас стане публично достояние, ще е нарушение на неприкосновеността на личните му данни.
Адв. Костов, който се провали на последните местни избори като кандидат-кмет от името на „Демократична България“ официално беше заменен де факто и в шмекерия. От кметството на район „Централен“ му беше отнет талонът за безплатно паркиране. Това стана след сигнал на гражданин, станал причина със заповед на районния кмет да бъде формирана комисии с представители от кметството и полицейски инспектор от Четвърто РУ. Проверката й е установила, че обектът на улица „Цоко Каблешков” №10, е ателие за творчески нужди и не е пригоден за жилище, както твърди адв. Костов, на основание на което всъщност е ползвал безплатното паркиране.
„На базата на резултатите на проверката сме изпратили искане до ГРАО настоящият адрес на лицето да бъде заличен, като той ще остане единствено на постоянен адрес, който е друг. Талонът му за паркиране на улицата, която е в обхвата на Синя зона, също ще бъде отнет”, заяви кметът на района.
Както сам адвокатът разкрива, още от малък се занимавал с изкуство. Като дете пеел в хор, свирел на пиано и на обой. Дали скоро на Главната улица няма да се появи нов уличен музикант, свирещ, вероятно на обой или на пиано с колелца, пеейки старата хорова песен „Пусть всегда будеть солнце!“. А минувачите да пускат по някое левче. Има все пак глоба да плаща. Според съдебното решение шамаросването му ще излезе около 3000 лв., заедно с лихвите.
Ако някой магазинер се беше скарал с клиентка и й зашлеви плесница, от Колегията на пловдивските магазинери сигурно веднага щяха да реагират, отписвайки от регистрите си бабаита. За да защитят професионалната си чест. От Колегията на адвокатите обаче запазват пълно мълчание за скандала с адв. Костов. Дори не излязоха с едно публично порицание спрямо него. На страницата им във Фейсбук една дама е препоръчала „За да си лекар и адвокат трябва и сърце.“ Не споменава за... шамари.

Публикувана на
21 Февруари 2020 година