Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пак засякоха цианиди в две реки, вливащи се в Марица

Видяна: 28360 пъти

При извършено контролно пробонабиране на водите на река Юговска и река Чепеларска в петък, бяха установени наднормени концентрации на цианиди, при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково, разбра „Пловдивмедия“ от свой източник.

Катя КАЗАКОВА

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпоредил незабавно проверка на случая, която ще бъде направена в събота сутринта.
Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпратила нареждане за предприемане на действия от страна на общините по поречието на засегнатите реки, както предупреждение на населението, че водите в река Юговска и река Чепеларска са замърсени и да се ограничи ползването им.
ВиК и РЗИ в Пловдив трябва спешно да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска. Напоителни системи пък следва също по най-бърз начин да направят анализ на водите за напояване.
За евентуален източник на новото замърсяване се смята добива на метали в района на гр. Лъки.
Наскоро премиерът Бойко Борисов гневно заяви, че се е разбрал с главния прокурор Иван Гешев „ че ще се размаже всичко, което цапа въздух, вода и земя. Така ще се прави. С този прокурор се разбрах да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа.“ Очакваме, че това се отнася и за тези, които тровят реките край Пловдив.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров идва на проверка след новото замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди
Проверката ще започне в събота от 9 часа от разклона за Югово на пътя Асеновград-Смолян. Ще участват областният управител Дани Каназирева и експерти, представители на структурите на МОСВ, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, РИОСВ-Смолян и РЗИ.

Публикувана на
21 Февруари 2020 година