Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Нарочно ли тровят с цианиди реки край Пловдив!?

Видяна: 26779 пъти

„Замърсяването на реките Юговска и Чепеларска е много голямо. Подали сме сигнал до прокуратурата за причинителя фирма "Лъки Инвест".“, заяви тази сутрин министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро, който лично дойде да види какво е станало вчера.

Катя КАЗАКОВА
С областния управител Дани Каназирева и шефовете на инспекциите по околната среда и водите на Смолян и Пловдив отидоха до хвостохранилището на "Лъки Инвест" край град Лъки.
Разбра се, че фирмата, виновна за попадането на цианиди в реките, вече е санкционирана за замърсяване, което направи наскоро. „Бълха я ухапала!“, реагираха репортери, след като чуха, че наложената й глоба е едва 10 000 лв. „Така е, но такава е максималната глоба!“, съгласиха се инспекторите.
Дани Каназирева хвърли бомбата, като призна, че започва да мисли, че замърсявания на реките край Пловдив са умишлени и целят дестабилизация на страната. Никой от фирмата не направи изявление. Дали ще има арести ще се разбере, надяваме се скоро.
Кметовете по поречието на отровените реки и Асеновград са предупредени водата да не се използва за напояване и за поене на добитъка..
„Водата за пиене не е опасна, в нормите е, правим непрекъснато проби!“, успокоява населението министърът. Той не коментира дали замърсяванията са умишлени.
Незаконно заустване в Юговска река и авария на съоръженията на фабриката на "Лъки Инвест", където се обработват рудите, са причините за попадането във водата на цианиди, които се считат за смъртоносна отрова. Тръбите от хвостохранилището са отведени директно в реката, съобщи той. 20 пъти над нормата са отровните цианиди, изтекли в река Юговска. Това стана ясно на срещата по повод замърсяването на реката при областния управител Дани Каназирева в събота по обяд.
20 пъти над нормата са отровните цианиди, изтекли в река Юговска. Това стана ясно на срещата по повод замърсяването на реката при областния управител Дани Каназирева в събота по обяд.
/снимки Марица

Публикувана на
22 Февруари 2020 година