Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Невиждано хоро насред Атина, българи ще си искат прошка и ще прощават

Видяна: 22920 пъти

“Ден за прошки на Орото” ще се извие за втори път тази година в Атина. Фолклорното събитие, което се организира от Сдружение "Феникс" ще обедини за един ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция на 1 март, неделя, от 10 часа на площад Клатмонос. Атинският площад ще бъде разтърсен от най-голямото българско хоро, развети български трибагреници и народни носии. Организатор е председателят на българското сдружение за култура "Феникс" Елена Цветанова.
Народният певец Николай Славеев с неговия бенд ще изпълнят едни от най-големите си хитове, както и традиционните "Ако умра ил загина", "Райна Попгеоргиева", "Шар планина", "Ой, шопе, шопе“. Самият "Елате, за да сме заедно, елате за да си простим, елате, за да почувстваме България за няколкото часа, макар и на 1000 километра от Родината.!", призовава Славеев. Заедно с него на сцената ще се изяви и младата певица Ана Чавдарова.
Водещ на събитието и тази година ще бъде известният български журналист Ангел Бончев, който миналата година откри и първия Мега събор "Ден за прошки на орото" в Атина, в подножието на Акропола. Тази година негов партньор в превода на гръцки език ще бъде Христина Узунова.
И тъй като хорото е в навечерието на Националния празник 3 март, поканени са руското дружество "Емигрант" ансамбъл "Калинка" и Фолклорна танцова формация ''Върти оро", която е създадена с цел да съхранява и разпространява българската култура, фолклор и традиции.
Българите живеещи и работещи в Гърция ще продължат традицията с обединението си в деня, в който ние православните християни си вземаме и си даваме прошка - Сирни Заговезни, а целта е именно обединението ни зад граница. Ще бъдат отбелязани националния празник 3 март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости.
В Неделя Сиропусна, след светата Божествена Литургия в българския храм от отец Стефан, всеки ще поиска прошка за огорченията и обидите, които волно или неволно е причинил, както и сам ще прости на тези, които са го наранили.
"Ден за прошки на орото" е главният събор на българите в Гърция.

Публикувана на
22 Февруари 2020 година