Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Разрешиха на американец да кара колата си с табела „Аз съм Бог“

Видяна: 29036 пъти

Американецът Бени Харт осъди департамента по транспорт за 150 000 долара заради отказа да му бъде издаден регистрационен номер с надпис "IM GOD" ("Аз съм Бог"). Осен това съдът нареди на мъжа да бъде издаден такъв номер, съобщи „Вашингтон пост“.
Историята започва през 2016 г., когато Харт и съпругата му се местят от Охайо в Кентъки. Преди това в продължение на 12 години мъжът кара в родния си щат с номер IM GOD. Според законите в Америка обаче при преместване от един щат в друг са нужни нови регистрационни табели за колата, пише Automedia.bg.
Харт си поръчва такива, но местният департамент по транспорта му отказва. По законите на САЩ собственикът може да си избере всякакъв надпис за номера, но той не трябва да бъде вулгарен или неприличен. И във ведомството решават, че фразата IM GOD попада под това определение.
Решението не устройва 84-годишния атеист, който твърди, че никой не може да докаже кой е Бог и кой не е. Затова и няма как да му забранят да кара с такава табела на колата. Мъжът наема адвокати, като процесът продължава 4 години и в крайна сметка Харт печели.
Сега департаментът е задължен да му изплати 150 000 долара като компенсация, но всички тези пари ще отидат за хонорари на адвокатите.
Харт обаче е доволен, тъй като е постигнал своето и ще може да постави отново номер IM GOD на своя автомобил.

Публикувана на
22 Февруари 2020 година