Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

84-годишен ще обере калая за умишлено тровене с цианиди на реките край Пловдив

Видяна: 24880 пъти

Задържан е управителят на дружеството "Лъки Инвест", което за втори път замърси реките Юговска и Чая. Той е на 84 години. С него е арестуван и Румен С., на 55 г., отговорник на хвостохранилището, откъдето по незаконно поставена тръба изтекоха в петък следобед отровни цианиди.
Двамата са в ареста на полицията в Асеновград по нареждане на прокуратурата. С оглед възрастта на Любен В. ще му бъде назначен медицински преглед. Не е изключено на двамата да бъде удължено задържането до 72 часа.
На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора и животни.
Според специалисти това е почти равно на екокатастрофа, макар че все още няма сигнали за изтровена риба. Цианидите са в списъка на опасните вещества, които поразяват организмите.
"Ако специалисти на РИОСВ-Смолян и на Басейнова дирекция не бяха отишли в 5,30 ч тази сутрин на място, виновниците са щели да прикрият деянието си, а ние щяхме да гадаем на какво се дължи поредното замърсяване", каза екоминистърът Ревизоро.
Шефката на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева лично е извършила проверката. "Нямаше оцветяване на водата. Фабриката "Лъки Инвест" по дневници не работи от четвъртък, но ние слязохме до първия утайник и видяхме незаконна тръба, която се излива в реката", обясни тя. Два часа по-късно, когато отишли с министъра, тръбата вече била суха
Над 20 пъти над допустимите норми е превишението с цианиди при заустването на реките Юговска и Чая, а при Асеновград е над 15 пъти. Това обявиха министърът на екологията Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева. /днесбг

Публикувана на
22 Февруари 2020 година