Новина от категория България
Архив на публикациите

Психоложка от Пенсилвания живее сред роми в Мъглиж

Видяна: 22021 пъти

Психоложка от американския щат Пенсилвания, работила като секретар на адвокатска кантора във Вашингтон, избра да живее в град Мъглиж. Заедно със съпруга си Златко и вече близо месец активно участва в подпомагане на живота в местното ромско гето, разказва зам. кметът на общината д-р Душо Гавазов.
Рене Каролин пристигнала в България преди около година със Златко, който е роден в подбалканското градче. Запознала се със завършилия местната професионална гимназия по селско стопанства свой връстник покрай дейността си за една от евангелските църкви.
Родителите на Златко от години работят в чужбина, той самият израснал в ромската махала, за известно време е живял в Англия с баща си, но предпочел да се завърне в родния край. В САЩ е ходил само за месец, за да се запознае с родителите на Рене и да поиска ръката й.
Преди време Златко Рашев , на когото през август предстои да навърши Христова възраст, е бил част от общинската администрация като здравен медиатор, но се наложило да търси друго професионално поприще. Седмици преди да бъде обявено извънредното положение заради COVID-19 отново предложил услугите си, случило се около желанието на местната власт да разчисти трупаните с десетилетия купища боклуци около махалата, където по постоянен адрес се водят около 800 души, а на практика обитателите надхвърлят 1 100.
За няколко дни успял да приобщи към каузата за хигиенизирането на района още 10-15 души, които му помагат и в момента да установява преки контакти с хората. Заедно с него била и Рене, въпреки че знае едва двадесетина български думи.
„Хората в махалата ме познават добре, аз съм част от тя, тук съм израснал, познават баща ми и майка ми, аз съм …тяхното момче. И в повечето случаи няма нужда да се търси полиция. Тъжното е , че вече има семейства, които са буквално на ръба на оцеляването, не финансово, а в чисто физически план. Това са основно хора, които да скоро са разчитали на приходи от събиране на скрап или билки. Сега обаче пунктовете не работят и те нямат стотинки дори за хляб. Опитваме се да им помагаме, понякога с лични средства закупуваме най-необходимото и им го предоставяме…“, споделя Рашев.
Над 100 са вече поставените под карантина мъже и жени на територията на община Мъглиж, буквално всеки ден прииждат нови и нови семейства от рискови райони в Европа. /монитор

Публикувана на
26 Март 2020 година