Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

След 20-30 дни епидемия няма да има никъде, гарантира професор

Видяна: 113360 пъти

Проф. Иво Петров е завършил медицина през 1992 г. в МУ-София, а след това и „Здравен мениджмънт“. Преминал е обучение по стрес ЕхоКГ във Висбаден, Германия, по инвазивна кардиология и радиология в Института по кардиология и сърдечносъдова хирургия към Фондация „Фавалоро“, Буенос Айрес. От 2010 г. е началник на клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник и Национален консултант по инвазивна кардиология. От април 2018 г. е професор към катедра вътрешни болести на МФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

– Професор Петров, време ли е мерките срещу епидемията да се облекчат?

– Разбира се. Естествено. Епидемията си отминава. Никой не трябва да таи никакви съмнения. След 20-30 дни епидемия няма да има никъде по света.
– Инфекционисти твърдят, че до дни се задава нов пик.
– Не виждам доводи за такова твърдение. Смятам, че скорошен нов пик няма да има, но никога няма да имаме ниво на заразеност нула. Т. е. винаги ще има спорадични случаи, които могат от спорадични да прераснат в епидемични, в зависимост от конкретни местни условия. Т. е. в зависимост от това дали ще се намери ваксина, в зависимост от сезона, в зависимост от това, какъв е колективният имунитет на конкретната група или нация… Но ние трябва да сме подготвени за следващ пик. Няма значение дали ще е след три или след шест месеца, или никога.
– Разумно ли е да бъде премахнато извънредното положение, защото спор има и по тази тема? Премиерът предлага да отпадне дори предсрочно, но се чуват и мнения за удължаване с още месец, т. е. до средата на юни.
– Изказвам лично мнение. Не искам да съветвам никого. Според мен извънредното положение трябва да бъде премахнато по една много проста причина. Като имахме тежки грипни инфекции, нямахме извънредно положение, пък ние като популация и като здравна система се справихме. Обаче трябва да останат задължителни и като урок мерките за лична хигиена, за спазване на дистанция и за някакъв разум в комуникацията. И нещо друго, много важно, за което много малко се говори – ние наблягаме на маските, на дистанцията, а никой не се сеща и не иска да говори, че класически средства от преди 50-60 г. като обеззаразяване на средата, обеззаразяване на водата и на въздуха водят до значително снижение на процента на заболелите. Не случайно в Ухан, сигурно сте забелязали от репортажите, всеки автобус минаваше на ултравиолетово обеззаразяване и по улиците в Южна Корея видяхме мъгла от водороден прекис. Т. е. не е маловажно каква е средата, в която дишаме. Ние обръщаме внимание на повърхности, но чистенето с парцал, напоен със спирт не ни защитава, защото в средата, в която дишаме остават вируси, ако те не са премахнати. /блиц, със съкращение

Публикувана на
01 Май 2020 година