Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Носенето на маска води по поява на акне

Видяна: 41760 пъти

Поява на акне, вследствие от продължителното носене на маска. Все повече пациенти се оплакват от обрив в областта на устата. "Маскне" е новият термин, с който дерматолозите описват акнетичните пъпки, които се появяват в зоната на устата, носа и брадичката след продължително носене на маска.
"Маската, тъй като пречи на изпарението, на почистването на кожата, много добре помага за запушване на самите пори, което вече отключва един патофенетичен механизъм на развитие на акниформа, обрив", коментира д-р Емил Бърдаров. За появата на т.нар. "маскне" влияние има както типа кожа, така и материята, от която е направена маската.
"Много пъти кожата в областта, периорално около устата се изсушава, което донякъде е свързано със склонността за повече алергии. Има значение от вида на материала, от които се прави", допълва още д-р Бърдъров. Дерматолозите твърдят, че през последните месеци, броят на пациентите им се увеличил драстично.

Най-често притесненията им са свързани с появата на малки пъпки и зачервена кожа по лицето. Специалистите съветват да поддържаме добра лична хигиена, да избягваме носенето на грим и да избираме памучни маски.

Публикувана на
31 Август 2020 година