Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Пет заблуди за ползите от пиенето на много вода

Видяна: 91760 пъти

Смята се, че приемът на големи количества вода е полезно за детоксикацията и поддържането на органите в добра форма, което води до загуба на тегло и подобряване на тонуса на кожата. Кое е истина и кое не - разберете сега. Научен обзор в списанието на Американското дружество по нефрология развенча някои от тези митове.

• Водата намалява апетита
Въпреки факта, че много хора пият вода преди и по време на храненето, за да намалят апетита, това няма ефект.
Водата бързо преминава през стомашно-чревния тракт и не засища, тъй като не допринася за производството на хормони, които сигнализират, че сте вече сити.
• Водата отмива различни токсини от тялото
Всъщност, когато пиете големи количества вода, това води до факта, че образувате повече урина, но екскрецията на различни вещества не се увеличава, само концентрацията им в урината намалява.
Но какво да кажем за “пиене на много вода” при различните болести?
Тук народната мъдрост обърква причината и следствието. Пациентът се нуждае от много течности, защото ги губи с потта и други секрети. И рискува да се дехидратира. Но водата не участва в отстраняването на продуктите на гниене от организма, тя се извършва от органите на нашето тяло - при всякакво количество вода в тялото.
• Водата облекчава главоболието
Това е в противоречие с клиничната практика и фактите. Тук отново опашката и началото на проблема са заплетени. Главоболието може да възникне при дехидратация, но пиенето на вода не го облекчава. Наличието на достатъчно вода може да предотврати мигрена, но може да не помогне, защото мигрените имат десетки причини.
• Пиенето на вода подобрява състоянието на кожата
Всъщност, водата не може да овлажнява кожата отвътре и да остане в нейните слоеве. Състоянието на кожата зависи от това колко вода се изпарява от нея. Това от своя страна, зависи от цялостното здраве на организма, температурата на въздуха около вас и дали използвате овлажнители.
• Добре е да пиете по 2 литра вода на ден
Авторите на изследването не намират рационално обяснение за такава обща препоръка, тъй като няма научна основа за това. Нека да преценим сами как тези прословути 2 литра могат да бъдат препоръчителната доза за всички? Сравнете момиче с тегло 42 кг и майка й - с 86 кг. И по два литра на всяка от тях?
Пийте според нуждите си.

Публикувана на
31 Август 2020 година