Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Гларусите в Бургас изчезнаха

Видяна: 19276 пъти

Кога за последно си спомняте да ви е будил грубия крясък на гларус? Преди седмица, две? Месец? Тъкмо този въпрос задава Спас Добрев в писмо до бургаските медии, в което той описва една непозната за бургазлии реалност – такава, в която в града ги няма пернатите наглеци, наречени гларуси, съобщава "Флагман".
И в интерес на истината докато само допреди няколко месеца тези птици бяха видимо навсякъде в града, то днес те изглежда са изчезнали мистериозно и от доскоро огромната им популация днес са останали единични бройки. Причината за това най-вероятно са новите модерни контейнери за отпадъци, поставени в по-голямата част от Бургас. Гларусите, макар и най-върховния хищник в небето в градска среда, не са особено работливи в търсенето на храна и предпочитат вместо да ловуват, да намират прехрана на готово – обикновено това са биологични отпадъци, захвърлени в контейнерите за боклук, за изваждането от кофите на които не се налага кой знае какъв труд.
Всичко това обаче се промени през последните месеци, когато от Община Бургас смениха поетапно всички контейнери с новите, модерни и затворени, а част от обемите за сметосъбиране са под земята. И изведнъж, в рамките на дни, без да се налага кметът на Бургас да издава специална заповед , указваща „...Гражданите да употребяват всички възможни средства, за което и общинското управление ще направи от своя страна потребното, да се пробиват снесените яйца на птици, наречени „ГларОси“, за да не се излюпят. Да развалят и гнездата, защото те извършват пакости върху сградите, крякат силно сутрин, унищожават малки пиленца и пр.“... гларусите сами изчезнаха. Всъщност една от основните идеи на Община Бургас с въвеждането на новите контейнери беше именно това.
Най-вероятно с въвеждането на новите контейнери те са се ориентирали към крайградските сметища, където достъпът до храна за тях е значително по-лесен. А отсъствието им от бургаския скайлайн вече е толкова осезаемо, че мнозина се питат какво се е случило с тях. Липсата им се забелязва и по това, че от месец насам вместо грубите им крясъци, от дърветата се чуват приятни, но и леко позабравени „песни“ – тези на врабчетата, чиято популация бе сведена до критични нива, тъй като те бяха една от основните плячки на гларусите. /блиц

Публикувана на
26 Септември 2020 година