Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Папата не си поплюва, натири важен кардинал

Видяна: 7991 пъти

Един от най-влиятелните кардинали във Ватикана - италианецът Анджело Бечу, заподозрян при разследване на съмнителна афера с недвижими имоти, подаде оставка като член на Римската курия - правителството. Днес той заяви, че го направен, подложен на натиск, предаде Франс прес.
"Светият отец прие оставката на Негово Високопреосвещенство кардинал Джовани Анджело Бечу като префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците и отказа му от правата, които му дава кардиналският сан", съобщи снощи Светият престол в лаконично комюнике, без да даде обяснение.
Кардиналът заяви, че е "потресен" и невинен и заяви, че папата го е подтикнал да напусне поста. "Това е удар за мен, за моето семейство, за хората в страната ми. Воден от дух на послушание и обич към Църквата и папата, приех искането му да освободя длъжността", заяви той, цитиран днес от в. "Месаджеро".
"Невинен съм и ще го докажа. Отправям молба към Светия отец да ми разреши да се защитя", добави духовникът.
Според "Месаджеро" папата му казал: "Винаги съм се отнасял добре към вас, съжалявам, но не мога да постъпя другояче".
След дипломатическа кариера в служба на Ватикана италианският духовник е изпълнявал седем години функциите на вътрешен министър, поддържайки непрекъснато контакт с папа Бенедикт Шестнайсети, а после с папа Франциск. Станал кардинал през 2018 г., той е поел ръководството на конгрегацията, отговорна за беатификациите и канонизациите. Оставката му на 72-годишна възраст, твърде ранна за обичаите на Църквата, носи всички признаци на наказание, отбелязва АФП.
Светият престол уточнява в комюникето си, че Анджело Бечу запазва кардиналския си сан, но губи всички права, свързани с него, по-специално да избира нов папа на поредния конклав или да дава съвети на сегашния понтифик.
Името на кардинала неведнъж бе споменавано в рамките на започнало преди година скандално разследване на непрозрачни финансови схеми с цел покупка на сграда в шикозния лондонски район Челси.
Според разкрития, които ще публикува в неделя сп. "Еспресо", кардиналът неколкократно е прехвърлял стотици хиляди евро - притежание на италианския епископат и на Светия престол, на кооперативна фирма в Сардиния, управлявана от брат му. Дейността й била свързана със социалното включване и била упражнявана под егидата на сардинската епархия на кардинала.
Днес в. "Република" писа, че духовникът е покровителствал и начинания на още двама свои братя. Семейството реинвестирало средства във финансови инициативи, по-специално в офшорни фондове. /монитор

Публикувана на
26 Септември 2020 година