Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Катя Паскалева преборва 9 актриси за „Козият рог“, Хайтов първо не я харесвал

Видяна: 11651 пъти

Точно девет актриси прослушва режисьорът Методи Андонов преди да се спре на десетата – Катя Паскалева, за най-емблематичната и легендарна роля в българското кино – на Мария в „Козият рог“. Филмът излиза през 1972 г. и само за няколко месеца го гледат над 2 млн. души, като се организират дори среднощни прожекции – нещо, което не е правено преди за нито една наша лента. Не случайно и днес това се смята за върховото постижение на родното кино в цялата му история.
БНТ 1 го излъчва в неделя от 21 ч, като поводът е 75-годишнината от рождението на Катя Паскалева. Авторът на разказа и сценария по него е Николай Хайтов. Той си спомня, че имал няколко много люти спорове с режисьора Методи Андонов, като най-ожесточените били за това коя актриса да играе ролята на Мария. Накрая Андонов я избира едва ли не случайно, гледал Паскалева в Пазарджишкия театър и веднага решил, че тя и никоя друга няма да игра тази роля.  След време в спомените си Хайтов със задоволство признава, че режисьорът е бил прав и разказвачът се радва, че е загубил.
Самата Катя Паскалева прави наистина най-знаменитата си роля, която ще я преследва до гроб. Както е известно, филмът е бил селектиран и за фестивала в Кан, и за наградите „Оскар“, но политически причини по време на Студената война са го спели от участие и на двата форума, макар предварително да е сочен като големият фаворит. След това филмът печели множество други престижни награди. /монитор

Публикувана на
26 Септември 2020 година