Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Осакатяват деца у нас при тестване за КОВИД-19

Видяна: 44000 пъти

Вземането на проби от носовете на деца при тестване за COVID нерядко види до счупване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи. От това се оплакаха родители, подали сигнал в медиите, а лекари потвърдиха казаното от тях.
Последствията са затруднено дишане за дълъг период напред, а понякога и изкривяване на носната преграда.

“Изследването на деца по този начин, чрез вземане на секрет от носа почти винаги е компрометирано, защото нослетата на децата са малки, а персоналът, който взема пробите най-често е без лаборантски опит”, коментира лабораторният лекар Георги Тодоров. Според него е добре да се прекрати тестването на контактните лица, особено деца и да се пристъпи към това да се проверят симптомите с имунологичен тест, защото те са развили антитела.
“Време е да се върнем към традиционното практикуване на медицина, в която проверяваме симптомите, а лекуваме болните”, категоричен е той.
Родители твърдят, че в момента цари пълен хаос с карантинирането на контактни ученици. “Братята и сестрите на децата, които са поставени под карантина си ходят свободно навсякъде, родителите също не са под карантина”, обясни майка. Според нея чрез поставянето под 14-дневна карантина се пестят пари от тестове, които здравните власти обещаха да плащат.
Всъщност PCR тестовете се покриват от държавата, ако са назначени от лекар инфекционист или вирусолог, или от РЗИ.
“Първолаците въобще не знаят какво да правят с маските. Гледах как две деца вързаха раниците си за маските си и се опитваха да ги вдигат от земята. Други ги ритат, настъпват и после ги пъхат в джобовете си”, разказа баща на първокласник.
Наблюдавал как малчуганите си слагали маски на очите и играели на сляпа баба. Проверка установи, че никъде няма данни колко класа и колко ученици са поставени под карантина. Както и докога са карантинирани. /блиц

Публикувана на
26 Септември 2020 година