Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зико започва да съкращава общинарите

Видяна: 27877 пъти

Кметът на Пловдив Здравко Димитров започва оптимизация на администрацията и общинските предприятия, чиято крайна цел е съкращаване на разходите за заплати и издръжка с 10%. Те нараснаха значително в началото на годината след скока на минималната заплата и заложеното в републиканския бюджет увеличение на заплатите в образованието и други сфери. В същото време заради пандемията от коронавирус и икономическата криза приходите в местната хазна намаляват, което поставя в риск капиталовата програма.

„Решението не е лесно, защото хората имат семейства и всеки разчита на заплатата. Затова ще започнем от служителите в пенсионна възраст, които все пак имат някакви доходи. Бюджетът е ограничен, а общината има и други важни задачи и проекти, за които трябва да осигурим пари“, коментира пред „Марица“ Здравко Димитров.
Кметът е разпоредил на екипа си да обследва щатовете в администрацията, общинските предприятия, дирекции и отдели, за да се прецени къде може да се направят съкращения. Ще се търсят мъртви души и неефективни служители.
Той разписва заплатите на над 10 000 души. Сред тях обаче са и тези в училищата (3348 души), детските ясли и градини (1599), музеите (359) и социалните домове (589). Голяма част от тях се финансират директно от държавата и там Общината не може да прави оптимизация. Тя ще се търси в администрацията, включително и в районните кметства, общинските предприятия и търговски дружества.
В двата мандата на Иван Тотев служителите на Общината се увеличиха с близо 500. Освен за заплати и осигуровки това води и до увеличение на разходите за издръжка. Така голяма част от собствените приходи на Общината отиват за дейността на общинските предприятия и чиновниците.
Ако съкратим 300 души, от заплати, осигуровки и издръжка ще спестим близо 4 млн. лева за една година, колкото е строителството на една нова детска градина, пресметна градоначалникът. /марица

Публикувана на
28 Септември 2020 година