Новина от категория В общината
Архив на публикациите

300 деца останаха без градини и ясли в "Южен"

Видяна: 18361 пъти

Общо 300 деца не са записани в детските градини и ясли в район „Южен”. Тревожната статистика съобщи за „Марица” кметът на района Костадин Язов. Той твърди, че в "Кючук Париж" трябва да бъдат построени още три детски заведения, защото в района са построени нови жилищни комплекси, а още десетки се изграждат в квартал „Остромила” и по бул. „Александър Стамболийски”. Ако те се населят в близките две-три години, кризата с недостиг на места в забавачките ще бъде още по-дълбока.
Наскоро на бул. „Александър Стамболийски” до Професионалната гимназия по машиностроене започна строеж на детска градина за 200 деца. Избраната фирма „Запрянови - 03” разчиства в момента терена, а собствениците <210> обещават, че ще направят всичко възможно, за да завършат обекта през есента догодина. По проект в новата сграда ще има осем групи.
С още един корпус ще се разширява детската градина „Зорница” на ул. „Георги Кондолов” в същия район. В двуетажната сграда ще се настанят допълнително четири групи. Финансирането е осигурено по ОП „Региони в растеж”. Обектът ще се стори от фирма „Персенк груп”, спечелила търга. В момента фирмата, която завършва ДГ „Перуника” в центъра, подготвя проект, тъй като обществената поръчка е възложена на инженеринг.
В „Южен” сега има десет детски градини и четири ясли. Костадин Язов обясни, че се търси възможност за строеж на още едно детско заведение. За сграда на детски ясли е харесал терена на бул. „Александър Стамболийски”, където ще има и детска градина.

Публикувана на
28 Септември 2020 година