Новина от категория България
Архив на публикациите

Коронавирус затри доктор, не успял да разбере, че вече е професор

Видяна: 26600 пъти

Само седмица преди да се разболее от коронавирус, обичаният и уважаван от хиляди пациенти и колеги акушер-гинеколог д-р Георги Хубчев се явил на защита на професурата си. Той обаче така и не дочакал официалното решение, с което е обявен за професор. От няколко години водеше лекции по акушерство и гинекология в Русенския университет.
Решението, че е професор, излиза ден след като медикът вече е в реанимацията на бургаската УМБАЛ “Дева Мария”, в която работи като началник на АГ отделението. Състоянието му се влошава изключително бързо, за 48 часа коронавирусът буквално изяжда организма му, разказват медици от бургаската болница.
За 66-годишния д-р Хубчев, носител на приза “Лекар на годината” за 2019 г., всичко започва на 1 октомври. След поредния натоварен ден в болницата, в който е извършил няколко тежки операции, медикът споделя с колеги, че не се чувства добре. На следващия ден не идва на работа, което е необичайно за него. Той винаги е готов да се притече на помощ, пристига за минути при спешни случаи, без да жали времето си. Обажда се в отделението и моли да му включат система у дома, защото не е добре.
За съжаление, състоянието му се влошава с часове. Първият PCR тест е отрицателен, но вторият потвърждава, че гинекологът е заразен с коронавирус. За 48 часа показателите на д-р Хубчев рязко се сриват.
Приет е директно в реанимацията на УМБАЛ “Дева Мария”, а негови колеги започват прилагането на медикамента ремдесивир. Следват консултации със специалисти не само в България, но и по цял свят. Болницата не жали сили и средства, за да спаси лекаря, направил толкова много за медицината не само в Бургас, но и в страната. Опитва се всяко възможно лечение, което се прилага по света, но подобрение не настъпва.
В 1,30 ч на 17 октомври 66-годишният медик губи битката с коварния вирус.
Основните поражения, които COVID-19 е нанесъл, са в белия дроб на лекаря.
Изглеждал като 50-годишен, енергичен, активен, позитивен. “Всеки ден работех с него, оперираше по 10 часа на ден. Аз, който съм по-млад от него, се изморявам, а той след 10-часова операция ходеше да играе футбол. Водеше активен живот и беше изключително отдаден на професията си”, казва д-р Якимов.лупа

Публикувана на
19 Октомври 2020 година