Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Може да върнат маските на открито

Видяна: 19642 пъти

"Не спират да валят предложенията към нас за връщане на маски на открито. Нямаше лечебно заведение и лекари, и сестри да не поставят това условие, за да продължат да работят, защото те казват, че са изоставени от нас", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Ще обсъдим тези техни притеснения с главния държавен здравен инспектор доцент Кунчев. Тогава ще вземем всъщност това решение дали тази мярка да бъде въведена - пак казвам, тази мярка не е ограничаване, тази мярка не е затваряне, тази мярка не е абсолютно никакво лимитиране", подчерта проф. Ангелов.
Според него мярката ще има две цели - първата да се спасят, колкото се може повече хора от заболяването и втората да се спасят, колкото се може повече здравни кадри - медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и за да има кой да стои на първа линия денонощно.
Засилен контрол за носенето на маски в градския автобус, всички търговски обекти и закритите обществени места започват в Пловдив и областта. Решението е на областния медицински щаб, като за големите търговски вериги се въвежда ограничение до 100 клиенти и спазването на 2 метра дистанция от чакащите.
В УМБАЛ „Св. Георги“ свободни легла вече няма, а заразените медици са още 5, като общият им брой вече е 87. Свободните легла за средно тежките случаи са 70, а за интензивно лечение – 28. Проверки за носене на маски ще се правят не само в градския транспорт, а и във влаковете, като кметът на Пловдив Здравко Димитров акцентира върху направлението Пловдив - Асеновград.
В инспекциите за носенето на маски ще се включат РЗИ, БАБХ, Инспекцията по труда и полицията.
Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза пореден рекорд като абсолютно число. За 19 октомври откритите случаи са 1 024, с цели 629 повече от предишния отчет. Направени са 4 406 теста, което е с 2 825 повече. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 30 527. Направени са общо 613 396 PCR теста. Починали за последното денонощие са 22. Така жертвите на COVID-19 у нас са вече 1 008.
Под карантина са 17 117.
Най-много заразени отново са открити в София-град - 292. Следва Пловдив със 109 случая и Бургас с 60. Видин и Силистра са единствените области, в които не е отчетен нито един нов случай.

Публикувана на
20 Октомври 2020 година