Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Столетникът бай Петър всяка нощ си пуска музика в памет на жена си

Видяна: 13237 пъти

Столетникът Петър Кривошиев от Асеновград получи плакет и финансова помощ от общината. Той е роден на 12.10.1920г. Награден е и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войните.
Живял и учил в Пловдив, където е завършил Италианския колеж. Бил е единственият отличник там. На 10 – годишна възраст е изпратен на екскурзия в Италия. Продължил да учи в София. По – късно завършва образованието си в Пловдив и се връща да живее в Асеновград.
Имал е един брат и две сестри. Дядото на Петър е притежавал земи в Болярци, които и до днес са останали в наследство.
Дълги години баща му е бил кмет на село Болярци. По звание е бил офицер, а измежду хората – уважавана личност. По думите на дъщеря му, всички мъже от рода на Петър са участвали във войните и са се връщали живи и здрави.
Дядо Петър Кривошиев е работил в местната мандра там. Славел се е като специалист в производството на мляко и сирене.
Много обича да пътува. Понякога шофира автомобила си, за да се разходи от Асеновград до Нареченски бани и Бачково. Придвижва се сам с колата си и до Болярци, където живее сега.
Храни се без да се ограничава. Яде плодове, зеленчуци, кисело мляко, фасул. Веднъж седмично обядва или вечеря с риба. Сутрин задължително пие кафе и закусва с филия хляб, намазана с масло. Не приема хапчета. Не пие алкохол, бира и газирани напитки. По повод – само чаша вино. А водата трябва да е със стайна температура.
Още в детска възраст го е блъснало колело. Наложило се е да бъде опериран. На 55 – 56г. е бил пенсиониран по болест, тъй като е получил инсулт. Лявата му страна и говорът му са били леко парализирани, но постепенно се е възстановил. След оздравяването си, всеки ден е изкачвал планински пътеки с преходи от по 4-5 часа. В последните години пък е паднал по стълбите у дома си и си е счупил крака, като пак е претърпял операция.
Тайната на дълголетието според него, е динамиката и движението, което води до физическо здраве. Любимото му занимание е да чете книги и не обича да гледа новини, защото казва, че всичко му е ясно предварително. Всяка нощ преди лягане слуша музика, тъй като единствената му и голяма любов – неговата съпруга – е имала ангелски глас и е пеела изключително добре. Силно вярващ е в православната християнска вяра. Радва се на голямо и грижовно семейство – има две деца, трима внуци и трима правнуци.

Публикувана на
21 Октомври 2020 година