Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

По цвета на урината ще разберем за кой лекар сме

Видяна: 21720 пъти

Урината е доста удобен инструмент за измерване на състоянието на нашия организъм. Тъй като адекватната хидратация поддържа всички важни системи в тялото, липсата на течности влияе на всичко - от мозъчната, до еректилната функция. Така че, трябва да обърнете внимание на цвета на урината си, за да забележите дехидратацията навреме.
Цветът на урината не се променя само ежедневно, а и ежечасно. И така, каква трябва да бъде и за какви проблеми може да ни подсказва? Нека да разгледаме най-често срещаните цветове на урината и “дъгата” с необичайните й нюанси.
100% прозрачност
Важно е да пиете достатъчно вода всеки ден, но понякога може да прекалите. Ако урината ви е напълно бистра и няма жълт оттенък, тогава вероятно пиете повече, отколкото трябва. Друг признак на излишната течност са честото ходене до тоалетната по малка нужда. За възрастен нормалният диапазон е от 4 до 10 уринирания на ден.
Защо не трябва да пиете твърде много течности?
Излишъкът от течности намалява концентрацията на електролити в тялото ни, което, макар и в много редки случаи, може да доведе до водна интоксикация. Затова, ако забележите, че урината ви е станала бистра, просто пийте по-малко вода, докато цветът й стане жълт.
От лимонада до светла бира
Цветът на урината между лимонадата и светла бира се счита за оптимален. Това означава, че пиете достатъчно вода и тялото ви (най-вероятно) се справя добре.
Най-лесният начин да останете хидратирани е с обикновена вода, но зеленчуците и плодовете могат да бъдат отлични източници на течности. Например, домати, краставици, ягоди, диня, зеле, тиквички, салата, пъпеши.
От наситено кехлибарено до медено
Ако урината ви е придобила от кехлибарен до меден цвят, вероятно е време да изпиете малко вода. Тези нюанси не означават опасно ниво на дехидратация, но тялото вече започва да се движи в тази посока.
Когато организмът ни загуби повече течност, отколкото получава, естествените минерали и химикали в урината стават по-концентрирани, което й придава по-наситен цвят.
Светло кафе, до тъмнооранжево
Ако урината ви има някакъв нюанс на кафяво или тъмнооранжево, време е да обърнете внимание на това, защото най-вероятно сте много дехидратирани.
Повръщането, диарията и високата температура са чести причини за това състояние, които карат тялото бързо да губи течности.
За щастие, повечето здрави възрастни могат лесно да възстановят баланса си с обикновена вода, напитки с високо съдържание на електролити и лекарства за рехидратация, без рецепта. Последните, между другото, са много важни за дехидратацията при децата.
Кафявата урина може да бъде причинена от приема на определени храни: алое, фава боб, хранителни оцветители, ревен. Някои медицински състояния също могат да причинят кафява урина, като например, заболяване на бъбреците, на черния дроб, порфирия - рядко генетично заболяване на кръвта.
Урината ни обикновено е жълта, така че ако видим някакъв друг цвят, можем да изпаднем в паника известно време. Преди да се изплашите наистина, не забравяйте
Важно е обаче да запомните: ако урината е много тъмна или оранжева, тогава трябва незабавно да потърсите помощ, тъй като това може да е симптом на нарушена чернодробна функция.блиц

Публикувана на
28 Октомври 2020 година