Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Няма да пускат непълнолетни без придружител в моловете, Дани Каназирева против паниката и психозата

Видяна: 11651 пъти

Нови мерки срещу коронавируса въведоха от Областния кризисен щаб. До 23:30 часа ще бъде работното време на заведенията от типа коктейл-бар. Забранява се и посещението на непълнолетни лица без придружител в моловете и търговските центрове.
„Практика е когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето да се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. С другата мярка целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, както се случи през пролетта, коментира областният управител и председател на щаба Дани Каназирева.
Според нея не трябва да се залита в крайности и да се увеличава паниката и психозата сред хората, като се взимат прибързани мерки, които няма да доведат до спад, а единствено ще доведат до тежки удари върху икономиката.
На въпрос дали ще се въвежда вечерен час отговори за учениците: „Резервирана съм, защото едва ли ще има реален ефект, но ще доведе до още по-голяма паника. А ако касае непълнолетните, то в самия Закон за закрила на детето чл.8 има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22:00ч“
По информация на РЗИ новодиагностицираните медицински лица през изминалото денонощие са 4-ма лекари, 1 медицинска сестра и 1 санитар . Извършва се епидемиологично проучване. До момента общо заболелите медицински лица в областта са 211, от тях 151 са вече излекувани, активните случаи са 60.
В болниците общо на лечение в Ковид отделенията са 281 лица, от тях с потвърдена коронавирусна инфекция са 237. На интензивно лечение са 8. Свободните легла към днешна дата са 136.
През изминалото денонощие има един починал пациент -мъж на 68г. от община Марица с придружаващи - диабет и сърдечно заболяване
Новозаразени има във всички 18 общини на територията на областта. Най-много отново са в Пловдив – 143 и в Асеновград – 32. Следват общините Родопи -11, Марица -7, Стамболийски, Куклен и Раковски по 5, Брезово -4, Калояново, Хисаря и Садово по 3 и в останалите общини са по един или два случая.
Справка по общини: Пловдив – 2486, Карлово – 122, Кричим – 40, Хисаря – 47, Родопи – 170, Стамболийски – 57, Калояново – 36, Перущица – 43, Раковски – 93, Марица - 151, Асеновград – 339, Брезово – 15, Куклен – 43, Садово – 45, Първомай – 23, Съединение – 40, Сопот – 23, Лъки – 36.
По данни на РЗИ случаите на КОВИД-19 в училищата и детските заведения са: ЕГ „Иван Вазов“- ученик от 9 А клас, ДГ „Кремена“- помощник- възпитател, СУ „Св. Седмочисленици“- ученик от 5 В клас, СУ „Патриарх Евтимий“ Пловдив- заболял ученик от карантинирания 7Б клас и ученик от 12Б клас, ЕГ "Пловдив" - учител по БЕЛ, преподаващ на 12-ти клас, - ДГ“ Майчина грижа“ –база, Пловдив-учител на 1В група и ОУ „Братя Миладинови“- начален учител, преподаващ на 2 А клас, карантина на 21 деца и 1 учител.

Публикувана на
28 Октомври 2020 година