Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Назрява студентки бунт

Видяна: 14945 пъти

Студентски бунт назрява след заповедта на министъра на здравеопазването, която затвори за две седмици гимназиите и висшите училища и прати младежите да учат в електронна среда. Днес на среща на Студентския съвет в Аграрния университет  студентите са изразили опасения, че забраната ще продължи и след първоначалния срок от 14 дни. Предупредиха, че са готови за протестни действия, ако това стане.
Очаква се към позицията на студентите от Аграрния да се присъединят и техните колеги от АМТИИ и УХТ.
„В нашия университет няма нито един болен преподавател, а случаите на заразени студенти са само два – на младежи от Каварна и Търговище, които не са били контактни.“, обяви студентският лидер Христо  Козаров. Затова е неоправдано да се блокират присъствените занятия.
Най-притеснително за него и колегите му е, че затварянето прави невъзможно взимането на практиките. За да избегне именно такава ситуация при влошаване на епидемичната обстановка, ръководството на Аграрния университет предварително изтегли до края на ноември тези занимания. "Сега не можем да ги проведем. Пред същия проблем бяхме изправени и миналата пролет, като има невзети още оттогава. Изправяме се пред невъзможност да се дипломираме", обясни Козаров, който е студент в последен курс.
В същото време учебното заведение разполага с големи бази, които да осигурят спазване на мерките, разписани са и се следват такива регламенти. „А и на полето не може да се заразим. Как обаче, ако ни спрат от полето, ще станем агрономи?”, питат студентите от Аграрния.
На срещата студенти са изразили и намерението си да замразят следването, ако се окаже, че скоро не могат да се върнат на лекции и упражнения. Заявили са дори, че при такова положение няма да внесат таксите си за втория семестър. Ако това се случи, вузовете ще бъдат изправени пред безпрецедентна ситуация./марица

Публикувана на
28 Октомври 2020 година