Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Как се живее само за 500 долара на месец в Тайланд

Видяна: 20252 пъти

Туристическа блогърка разказва как се е устроила само за 500 долара в Тайланд, като тези пари включват жилище, разноски и храна. Звучи невъзможно, но тя е успяла, ето и тайната й:
Работата е там, че Тайланд за туристите и Тайланд за местните - това са два различни свята. Тези светове съжителстват много тясно, някъде те дори се пресичат, но не се сливат. И една от основните разлики са цените.
И така, жилище: Избрах го там, където живеят тайландците, в такива райони (най-често това е град, а не крайбрежна зона) студио с площ от 25-30 кв.м. може да се намери за $ 150-200, а за $ 300 можете да намерите уютна къща с 2-3 спални. Такава в момента наемам и аз. До морето от дома ми са 20 минути път с кола.
За най-важните домакински услуги средно се плаща по $ 60, от които - за вода ($ 2-5 на месец), електричество ($ 10-50: този диапазон зависи от това дали използвам климатик) и интернет (цената му ще бъде $ 20-30 в зависимост от скоростта , а скоростта тук, трябва да кажа, е много добра дори при минимално плащане).
Имам собствен мотопед, но преди това го наемах за $ 100, арендата на кола тръгва от $ 350 на месец. Давам средно по 10 долара на месец за бензин.
И накрая разходите ми за храна. Давам средно по $ 100-150. Една порция улична храна започва от 1,50 долара, местният доширак е 30 цента.
Местните пакети с храна са чудесен вариант: обичайно е тайландците да вземат по един пакет за всяка и след това да ги споделят - получава се пълна маса. Често се присъединявам към тях.
Понякога в големите супермаркети Big C и Lotus купувам прясна храна след 20:00 с намаление до 50%.
Или, съвсем набързо, можете да отскочите до 7/11, където храната струва от 1-2 долара и ще ви я стоплят на място в микровълновата - това си е горещ обяд или вечеря.
Взимам плодове и зеленчуци, отново от пазара или в големите супермаркети. Местните пазари са разположени в града, а плодовете и зеленчуците там винаги са пресни и много евтини.
А в търговските центрове и дори в супермаркетите всичко е 2-3 пъти по-скъпо. /блиц

Публикувана на
28 Октомври 2020 година