Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Европа отново се затвори

Видяна: 13298 пъти

Европа отново се затваря след безпрецедентното нарастване на случаите на заразени с коронавирус. Прогнозите на вирусолозите, че от есента Ковид-19 ще се завърне с нова, още по-мощна сила, уви, се сбъднаха. Ситуацията в по-голямата част на Европа е на път пак да стане критична. В опит да ограничат разпространението, много правителства по света обмислят въвеждането на повторни национални карантини. Те вече са факт във Франция и Германия.
Франция
Френският президент Еманюел Макрон обяви в сряда вечер в извънредно съобщение, че в петък в страната отново ще бъде въведена карантина. Мярката ще обхване цялата територия на Франция и ще бъде в сила поне до 1 декември.
Училищата този път ще останат отворени, но баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Ще работят само малките търговски обекти, които продават стоки от първа необходимост. Ако епидемичната ситуация във Франция се подобри до две седмици, правителството ще разгледа възможността за отваряне на някои затворени магазини, обобщи Макрон в телевизионно обръщение към нацията.
Новата карантина означава, че хората във Франция ще имат право да излизат от дома си само за да купуват стоки от първа необходимост, да търсят медицинска помощ или да тренират по един час на ден. Французите ще продължат да ходят на работа, ако работодателите им преценят, че няма възможност за дистанционно полагане на труд от вкъщи.
Германия
От понеделник в Германия влиза в сила за период от четири седмици частична карантина, обяви в сряда вечер федералната канцлерка Ангела Меркел. Тя говори на пресконференция след видеоконферентно заседание с премиерите на 16-те германски провинции, на което бе взето решението. Тези твърди мерки, които ще бъдат в сила в цялата страна, трябва да позволят да бъдат ограничени до минимум социалните контакти и така да бъде спряно бързото разпространение на коронавируса, отбеляза германската канцлерка. "Трябва да действаме, и то сега, за да избегнем" тежка извънредна ситуация в областта на здравеопазването в национален план“, подчерта тя.
В рамките на частичната карантина от 2 ноември ресторантите, спортните и културните обекти в Германия ще бъдат затворени. Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете. За разлика от националната карантина през пролетта, училищата, детските градини и магазините ще останат отворени.
Хотелите няма да имат право да настаняват туристи.
Правителството ще отпусне до 10 милиарда евро спешна допълнителна помощ за подпомагане на икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от затягането на мерките. По-малките компании ще получат сума в размер на 75% от своите нереализирани приходи.
Чехия
От 5 октомври в Чехия отново е в сила извънредно положение, каквото вече бе въведено в периода 12 март-17 май. Сега режимът е предвиден до 3 ноември, но правителството възнамерява да го удължи с един месец. В страната са затворени училищата, ресторантите, баровете, клубовете, спортните и културните обекти, както и повечето магазини. Преустановена е работата в повечето ателиета за услуги и е забранена търговията на дребно в неделните дни. Има и полицейски час от 21 ч. до 5 ч. на следващия ден. Нарушителите на правилото за задължително носене на маска са заплашени от глоба до 10 хиляди крони (около 400 евро).
Италия
Правителството на Италия обяви, че отпуска над 5 милиарда евро за подпомагане на хората с професии, които са най-засегнати от взетите срещу коронавируса мерки. Ресторантьори, шофьори на таксита и артисти, притеснени за бъдещето си, протестират от няколко дни в Италия срещу строгите мерки.
"Има хора, които страдат и не могат да чакат", призна премиерът Джузепе Конте. Той оправда ограничаването на работното време на ресторантите и баровете, както и пълното затваряне на кина, театри и спортни зали. По думите му това са болезнени, но необходими мерки, за да се избегне пълно затваряне на Италия.
Великобритания
Великобритания отчете в сряда 367 нови смъртни случаи на болни от Ковид-19. Това е най-големия брой на жертвите за един ден от 27 май, показват правителствени данни. Смъртността във Великобритания от вируса расте през този месец, а данните за вчера са сходни с тези от датата 30 март, когато те са били 374. Тогава беше изминала една седмица от парализиралата Обединеното кралство национална карантина, под която беше поставено то, за да бъде спряна вълната на разпространение на вируса.
Белгия
В петък предстои Държавният съвет, който има правомощията на конституционен съд, да се събере на извънредно присъствено заседание, за да разгледа жалба за противоконституционността на въведения вечерен час в Брюксел и Валония. Също в петък правителството се очаква да обяви допълнителни мерки за борба с епидемията, като не се изключва възстановяването на общата карантина, въведена първоначално през март.
Русия
Положението продължава да се влошава, каза вицепремиерката Татяна Голикова, цитирана от Ройтерс, на среща на президента Путин с висши правителствени служители. Според Голикова е налице критична ситуация в 16 руски региони, където над 90% от капацитета от болнични легла вече е запълнен.
Властите в столицата Москва продължиха до 29 ноември периода, в който се препоръчва да се работи от домовете. За учениците от горните класове (от 6-и до 11-и) дистанционното обучение засега се удължава до 8 ноември.
Полша
Поради растящата заболеваемост полските власти върнаха преди няколко седмици задължението да се носят маски навсякъде, както и ред други ограничения. От събота са затворени ресторантите, кафенетата и баровете - те продават храна и напитки само за вкъщи. От понеделник всички ученици над трети клас са на дистанционно обучение. Забранено е събирането на групи над 5 души с изключение на хората от едно домакинство. Властите препоръчват на пенсионерите над 70-годишна възраст да не излизат навън, а за доставка на храна да използват услугите на доброволци. Денем тийнейджърите до 16-годишна възраст могат да излизат, само ако са придружени от пълнолетни граждани.лупа

Публикувана на
29 Октомври 2020 година