Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Най-вредните навици в изолация

Видяна: 26840 пъти

Когато сте си вкъщи в изолация, заради пандемията от COVID-19, се запитайте: здравословна ли е средата, в която прекарвате цялото си време?
Но по-важното е какви са бързите и лесни начини да направите престоя си у дома по-здравословен, пишат от vesti.bg. Ако искате средата да е здравословна, защо не прекарате повечето си свободно време в чистене?

Дръжката на казанчето в тоалетната, дръжките на вратите, кухненските плотове, парапетите на стълбите, дори детските играчки са повърхности, върху които вирусът може да живее с дни. Не ги забравяйте, когато чистите. Въпреки че проучванията не са доказали, че домакинските почистващи препарати убиват конкретно COVID-19, известно е, че се борят с други вируси. Използвайте чиста гъба или кърпа и дезинфекциращ препарат, за да се отървете от микроби и бактерии по тези повърхности.
Вижте останалите вредни навици, които допускаме, докато сме затворени вкъщи!
Позволявате си да не подреждате вещите си
Когато прекарвате в дома си само няколко будни часа на ден, скупчените вещи разпръснати наоколо може да не са голяма работа. Но сега, когато домът ви е едновременно офис, фитнес зала, място за хранене и т.н., тази бъркотия може да има негативни ефекти върху психическото ви здраве.
Отделяйте всяка вечер по 10 минути преди да си легнете, за да разтребите. Имайте място за всеки предмет и дреха и помолете семейството си да ви помогне да поддържате реда.
Държите щорите или завесите затворени
Разбира се ние трябва да сме физически изолирани, но не е настъпил зомби апокалипсис и не е нужно да заковавате прозорците. Слънчевата светлина е важна за вашето физическо и психическо благополучие и повишава серотонина, хормона на щастието.
Ако слънцето грее, отворете щорите! Нека слънчевите лъчи греят през прозорците ви и се наслаждавайте на естествения източник на светлина за няколко часа всеки ден. Слънцето ще повиши настроението ви и ще ви позволи да си починете от изкуствените лампи и светлините за малко.
Зареждате килера с вредна храна
Ако искате здравословна среда, започнете с килера и хладилника. Нормално е да се обръщате към вредни храни за утеха, но те могат да ви накарат да се почувствате мудни. Когато ядете преработени храни с високо съдържание на захари и мазнини, червата ви страдат, което кара настроението ви да страда.
Обърнете се към плодове, зеленчуци, постно месо и здравословни закуски, като ядки. Запасете килера и хладилника си само с здравословни храни и няма да се изкушите да изядете кутия сладолед, когато сте депресирани.
Губите всякакъв контакт с природата
Да, изолирани сме вкъщи, но това не означава, че не трябва да имаме досег с природата. Защо не я внесете вкъщи? Ако в домът ви все още няма саксии с цветя – време е. Стайните растения са полезни за чистотата на въздуха.
Няма нужда да превръщате хола си в джунгла заради качеството на въздуха. Препоръчват се Спатифилум, Драцена фрагранс и Арека (бел. ред. бамбукова палма).
Отлагате дребните ремонти
Времената са особено стресови, финансите ви вероятно не са в цветущо състояние. Но ако игнорирате дребни ремонти, от които се нуждае домът ви, това ще направи ситуацията още по-лоша. Например течащата тоалетна означава загуба на вода = загуба на пари.
След като така или иначе прекарвате по-голямата част от времето си у дома, погрижете се за дребните неща, които имат нужда да бъдат поправени. Това може да предотврати влошаването на проблема и загубата на повече пари.
Залепени сте за дивана
Самоизолацията е чудесно извинение да седите на дивана по цял ден и да гледате филми и сериали. Това обаче може да се отрази на психиката ви. Хората, които прекарват по повече от 6 часа пред телевизор или компютър са по-застрашени от депресия.
Намерете си и други занимания вкъщи като четене, решаване на кръстословици. Сядайте на дивана само за няколко часа на ден, за да гледате предавания и филми, за които знаете, че ще подобрят настроението ви.

Публикувана на
19 Ноември 2020 година