Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Шопинг-пловдивчани шокирани от ковид мерките в Одрин

Видяна: 22240 пъти

Турция е една от най-засегнатите страни в света. Броят на заразените наближала половин милион. За последните 5 дни новите случаи варират между 4 и 6 хиляди . И все пак е една от страните, въвели най-строгите мерки. Мерки, които всички спазват. За носене на предпазни средства се предупреждава още от границата. На Капитан Андреево, между колите и бусовете, обикалят хора с папки и тефтери. Всеки се пита какви са, но се оказва, че това са служители на местното РЗИ. Те обикалят и апелират пътуващите са си поставят маските.
В Турция носенето на защитни средства е задължително дори в автомобилите. Пловдивчани, посетили Одрин през последните почивни дни, споделят, че ако в България мерките са толкова строги и се изпълняват на 100%, както в съседката ни, то до месец ще забравим за COVID-19. Още с влизането на турска територия, пътуващите са посрещани от служители на гранична полиция. Превозното средство се дезинфекцира, а на касата за плащане се предоставя безплатно плик с маски и информационни брошури. Дори на светофарната уредба е изписано да се поставят маските. Докато чакате на червено, съоръжението приковава погледа ви и с надписа „maske tak”. Билбордове с призиви за спазване на мерки следват магистралата до самия Одрин. Непосредствено след табелата за града, по фасади на сгради, колони, билбордове и електронни табла, на три езика – български, турски и английски, се напомня на хората за задълженията им.
Немислимо е шопинг маниаците да прекрачат праговете на моловете и търговските центрове без да преминат изградени КПП-та. На пунктовете един по един, посетителите се изпробват за температура и се дезинфекцират.
В търговски център Erasta, пазаруващите са посрещнати от всички входове от термо камера, както и скенер на багажа.
След като се влезе в МОЛ-а, служители измерват повторно температурата на всяко лице. „Няма значение дали си влязъл от централния вход или от тези към паркингите, температурата се мери задължително. Дори за 5 минути да напуснеш пределите на търговския център, връщайки се отново минаваш проверка.
По същият начин се процедира и на другия мол - Margi Outlet. Там дори ти пръскат с препарат ръцете, якето и чантата.
Компромиси все още се прави за пушенето на открито. Дори турците не го спазват, но го правят скришно и само по един. Не се скупчват на групи около кошчетата.
Дори в тоалетните се следи дали си с маска”, споделя пловдивчанин. Той разказва още, че обработката на обществените места с дезинфектант е постоянна. С помпа мъж обикаля и впръсква препарат по дръжките на вратите, по пейките, дори и по самия под.
В магазините струпване на хора няма. Всеки обект е заварден от служител, който поетапно пуска хората вътре. Преди това задължително се обработват ръцете с гел. Касите са отделени с плексигласово стъкло.
Между хората се движат цивилни служители. При вида на клиенти без маска или свалена под носа, веднага се прави забележка и дори може да се стигне до изгонване от обекта.
Маските в Турция струват по 4-5 лева за кутия с 50 броя. Във всеки магазин и аптека може да се снабди човек с предпазно средство. Шлемовете са забранени. Може да се носи шлем само, ако под него е поставена маска.
Полиция броди по откритите пазари. Там, където има сергии и масово струпване на много хора, униформени следят за спазване на мерките. Те не правят компромис и глобяват наред.
В средата на ноември областният Лекарски съюз в Одрин поиска границата с България да бъде затворена. Причина за това бе рязкото увеличение на болните в областта. Според медиците причина за това е потокът от пазаруващи от България. В крайна сметка правителството не прибягна до крайната мярка, но пък въведе допълнителни и още по строги правила. Въведен бе комендантски час – от 10:00 до 20:00 часа. През този диапазон нашенците могат да пазаруват и свободно да се движат из Одрин. Заведенията за обществено хранене бяха затворени за посетители. Последните могат да купуват храна, без консумиране на място. Ресторантите опаковат деликатесите в кутии, които освен в колата или класическото „на капака” , другаде не може да бъдат консумирани.
Въпреки многото мерки, пловдивчани не се отказват от евтината дестинация./блиц

Публикувана на
25 Ноември 2020 година