Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Солунски зет ще спаси света от КОВИД-чумата

Видяна: 28731 пъти

Няколко месеца след като оглавява американския фармацевтичен гигант "Пфайзър" (Pfizer) гъркът Алберт Бурла обявяваше, че иска "да начертае световната карта на общественото здравеопазване", пише Стандарт нюз. Една година по-късно неговата лаборатория е първата, която обяви откриването на ваксина срещу коронавируса, предизвиквайки големи надежди в целия свят.

Той си пожелаваше също "бъдеще, в което болестта няма да побеждава" по време на това събитие в чест на неговия необикновен път на развитие в компанията "Пфайзър", в която
59-годишният глава на семейство е започнал като медицински представител в Гърция преди да емигрира 25 години по-късно, за да продължи кариерата си в чужбина.
През януари 2019 г. се издига до най-високите постове в американската компания.
На 9 ноември 2020 г. обяви, че ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с германската лаборатория "БиоНТех" (BioNTech), е на 90 процента ефикасна.
Тази ваксина е "несъмнено най-важното медицинско постижение за последните 100 години", изтъква тогава главният изпълнителен директор пред телевизия СиЕнБиСи, въпреки че след това и други фирми като американската "Модерна" или британската "АстраЗенека" обявиха, че са създали своя ваксина.
"Обзалагах се, че той ще успее да изобрети ваксина", казва с радост неговият тъст Исак Алханатис, който живее в Солун. "Бях сигурен в това, тъй като всичко, което той казва, го прави", заявява той пред АФП.
Алберт Бурла съобщи още през септември, че клиничните изпитания на ваксината ще дадат резултати преди края на октомври - амбициозен график, който предизвика скептицизма на експертите. Това накара някои да изразят подозрение, че "Пфайзър", правейки това съобщение точно преди американските президентски избори на 3 ноември, се стреми да направи услуга на досегашния президент Доналд Тръмп, който с лекота определяше Бурла като "супер тип".
Нищо обаче нямаше да е възможно без малката германска биотехнологична компания "БиоНТех", която през март предложи партньорство на "Пфайзър" за производството на ваксина с нова генетична технология.

Публикувана на
01 Декември 2020 година