Новина от категория България
Архив на публикациите

Студентът в Софийския университет Благой Конев става Блаже Конески и набързо създава македонския език

Видяна: 18666 пъти

Проф. Д-р Петър Берон е зоолог, биоспелеолог и политик. Той е дългогодишен шеф на Българската федерация по спелеология. Бил е директор на Природонаучния музей (1993-2005). Председател на Съюза на патриотичните сили “Защита”. Берон участва в основаването на СДС през 1989 г., като от август до декември 1990 г. е негов председател. Депутат във ВНС, зам.-председател на 40-ото НС. Сега е пенсионер, но има кабинет в Природонаучния музей. Стана почетен професор и доктор на науките.
-Как ще приключи спорът ни със Скопие, ще отстъпят ли македонците, или ще прежалят ЕС?
- Трябва да отстъпят и да си сменят учебниците с „бугарските окупатори“. Има някакви дрънкала по радиостанции и телевизии, които продължават да разправят глупости за окупаторската армия в Македония. Там ни посрещнаха със сълзи на очи и от 15-те наши генерали, които отиват там, 8 са родени в Македония. Да не говорим, че почти всеки българин има в основата си македонска жилка. Безобразие е да казват, че нямат нищо общо с „ония татари - бугарите“. Трябва да направят крачка назад и да си сменят учебниците.
- Гърция реши проблема си с македонците, а сега горещият картоф е в ръцете ни. Защо нещата при нас са много по-сложни?
- При Гърция не беше само името. В Преспанския договор, който беше много подробен, сегашните обитатели на Северна Македония се отказаха от претенцията си за античното минало - че Александър Македонски и генералите му са техните прадеди. Нашият спор със Скопие за Гоце Делчев е глупав и смешен - абсурдно е да се занимават комисии с него. Това е българин, който се е борил за свободата на Македония, роден е в тази историческа област, но е бил българин отвсякъде и е писал много пъти това. Същото се отнася и за целия екип около него. В македонските учебници по история се излива цялата антибългарска помия, защото това е начинът за създаването на тяхната нация.
- Северномакедонският премиер Зоран Заев обаче заяви: "В ЕС ще влезем като македонци, които говорят на македонски език!". Езикът също е голям препъникамък в отношенията ни със Скопие.
- Знае се как е създаден сегашният „македонски език“ - по лесен и прост начин за кратко време. Кодифицирането е възложено на някогашния студент в Софийския университет Благой Конев, който в документите си се е писал „националност: българин“. Той става Блаже Конески и като председател на академията на науките им набързо създава този език. Взимат се най-далечните диалекти в цялата област, на всички думи се сменят ударенията, сменят се няколко букви - изчезват „ю“, „я“ и „ъ“. След това се слагат маса сърбизми от рода на „влада“ и т. н. Където думите са славянски, се слага международна лексика - вместо „европейски съюз“ става „европска униа“ и „двустранен“ става „билатерален“. Белоруският език е създаден така. Когато Сталин казва да се направи македонски език - решението е съчинено в Коминтерна с един киевски професор - Бернщайн. Негова явна последователка е покойната Дина Станишева - майката на Сергей Станишев. Тя бе видна македонистка. А от шопския диалект какъв чуден език става! И двама белградски професори са се хванали да го правят. И се твърди, че от Ниш до Ихтиман няма българи, а шопи. Това са куриозни неща! Да са живи и здрави македонците и да си ползват езика! Обаче не може да тровят главите на децата с историите за македонските възрожденци, които са се борили против побългаряването на Македония. - Защо никъде в междудържавни отношения няма такъв казус като българо-македонския спор?
В Пиринския край има една шепа майкопродавци, които работят против България. Хубавото е, че българската конституция не признава понятието малцинство. Така, както не е застъпено и във френската конституция - всички са французи, френски граждани. И баските, и бретонците, и корсиканците са французи. Смятам, че ние погрешно ратифицирахме рамковата конвенция за малцинствата. Французите и белгийците не я ратифицираха, защото са с по-друго устройство. А тук Иван Костов се засили да я ратифицира.
- Още преди месеци предрекохте, че протестите няма да доведат до оставка на кабинета и няма да се съберат достатъчно гласове за Велико народно събрание.
- Сегашното управление е по-добро от това, което ни се предлага от т. нар. протестиращи, тъй като от тях не ни се предлага нищо. Дразнят ме приказките, че това е „народно въстание“. Язък, че окепазиха думата „въстание“! Тук се е събрала разнородна компания, което се разхожда по „Цар Освободител“. Това е нахалството на т. нар. Отровно трио. Питат ме: "Преди водихте митинги и шествия - защо сега не се присъeдините?". Тогава казахме и бе ясно: Да се махнат червените и да дойдат нашите! Сега не знам кои са „нашите“…Младите хора искат някаква промяна, да са живи и здрави! дейност.
- Навремето живяхте дълго време в тропиците. Защо не бяхме чували за такива опасни вируси тогава?
- Изкарах 7 пъти малария, докато живях три години в Африка. Тя трудно се лекува, но аз оживях. Хванах и трите вида малария - терциана, квартана и тропика. С лекарства и инжекции оцелях. Имам кален организъм - много съм ходил по планините - три експедиции само в Хималаите. Когато бях управител на един резерват в Нигерия, живях три години в една къща на 100 километра от най-близкия бял човек. Там нямаше грам лекарство, нямаше електричество, нямаше хладилник... Минал съм през всевъзможни неща и все пак 80 години и няколко месеца се държа. И по 10 часа на ден работя на компютъра. Яд ме е, че тази година заради карантините не успях да отида никъде. Предните три бях в Кения, Виетнам и Лаос.
- Казвате, че не вярвате, че вирусът е тръгнал от прилепи. Защо?
- Не ми се вярва. Продавали са ги по пазарите столетия и хилядолетия. Плодоядните прилепи са едри и ги ядат навсякъде.
- Яли ли сте прилепи?
- Ял съм. Вкусът им е като на пиле. Казват, че вирусът се прехвърлил от прилепите на панголините. А панголините са толкова редки, че това е абсурд! За мен той е изтърван от една от двете лаборатории в Ухан. В тях се работи по вирусология - излязъл е от някоя от тях. Не може да е биологично оръжие. То не се прави за старците, а за младите хора. Като избиеш в една страна старите хора - от това няма особена полза. Светът трябва да се пребори с ковид, както се е преборил с испанския грип и юстинияновата чума. /марица

Публикувана на
02 Декември 2020 година