Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Мобилни стаи за прегръдки в Италия

Видяна: 25132 пъти

От Коледа мобилната “стая за прегръдки” обикаля Неапол и района и спира за няколко дни във всеки от домовете за възрастни хора. Обитателите на домове за възрастни хора в италианска провинция вече имат възможност да се срещат и дори да прегърнат близките си в мобилна “стая за прегръдки”, след като бяха лишени от физически контакти заради пандемията от Ковид-19, съобщи АФП.
Инициативата се появи в провинция Авелино, недалеч от Неапол. От Коледа мобилната “стая за прегръдки” обикаля района и спира за няколко дни във всеки от домовете за възрастни хора.
“Стаята” е конструкция в бяло и синьо, която прилича на палатка. Всеки желаещ да я посети трябва да си запази час. В стаята се влиза със защитен костюм и маска и там възрастните хора могат да се прегърнат с близките си през прозрачна завеса с “ръкави”.
Времето за срещи е ограничено до десет минути на пенсионер. След всяка среща помещението се дезинфекцира. В началото на тази седмица настроението в дома за възрастни хора в Монтефалчоне е приповдигнато. “Най-сетне стаята за прегръдки пристигна”, казва ентусиазирано Саверия Сордило, динамичната млада управителка на дома.
“От март вратите ни са затворени за роднините, избягваме всякакъв контакт с външния свят, в известен смисъл сме барикадирали нашите пенсионери, за да ги предпазим”, каза тя пред телевизията на АФП. “Единственият контакт е през стъклена врата, но там няма физическо общуване”.
Морено Маляро, който е на 71 години, е развълнуван, след като е прегърнал приятелката си Асунта Теста. “Беше вълнуващо, момент на дълбока радост”, споделя той с искрящи очи. “Да усетя топлите му ръце в моите беше прекрасно”, каза Асунта.
Инициативата е на Кармин де Блазио, шеф на местната социална служба. Според него това е “хуманен жест”. Досега около двеста възрастни са ползвали услугата.

Публикувана на
14 Януари 2021 година