Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо 4 април е любима дата на Тато и незабравим ден за Сакскобургготски

Видяна: 22560 пъти

Изборите ще са „съдбовни“ и на 4 април, обяви президентът в четвъртък. Датата далеч не е идеална, но, естествено, по Конституция Румен Радев има пълното право да посочи кога да се гласува по своя преценка.
Изборите ще съвпаднат с католическия Великден, което нанася удар по католическата общност в България, а и по част от сънародници зад граница, които могат да се откажат възпрепятствани да пуснат бюлетини. По това време е и Пролетната ваканция на децата – хубаво време за семейни пътувания и не толкова хубаво за разходки до урните.Президентът обаче напълно коректно изтъква „съдбовността“ на датата. Не е и за пренебрегване нейната противоречивост…
4 април е най-любимият ден на Тодор Живков. Той самият никога не е крил, че денят е съдбовен за него лично. Първо – на тази дата Живков става партизанин. И второ – на 4 април 1981 е избран за генерален секретар на ЦК на БКП, след като дотогава е бил „само“ първи секретар. Новата позиция обаче го издига в ранг и го приравнява с Брежнев. Датата и е символ на залеза на БКП – през 1990 печатният орган на партията вестник „Работническо дело“ окончателно се преименува и става вестник „Дума“. В българската политика 4 април 2000 година остава и като деня, в който Симеон II пристига в страната и обявява, че ще остане.
Датата е черна годишнина от трагедията в река Лим, при която през 2004 година изгубихме 12 български деца.
В световен план 4 април е денят, когато е създадена НАТО – това става през 1949 г. с подписването на договор между 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада. През 1991 пък е основан Атлантическият клуб за България по инициатива на депутата от СДС Соломон Паси, който става негов председател. Така в България на 4 април се отбелязва Денят на атлантическата солидарност.

Публикувана на
14 Януари 2021 година